Vijf Aaltense slachtoffers nabij Gendringen

Vanaf oktober 1944 worden steeds meer mannen in de Achterhoek en dus ook in Aalten gedwongen graafwerkzaamheden te verrichten ten behoeve van Duitse stellingen, onder meer in Zevenaar, Gendringen en Mechelen. Wanneer de opkomst voor deze dwangarbeid te laag is worden vooraanstaande inwoners gegijzeld en dreigt men hen dood te schieten. Dit dreigement wordt verscheidene malen herhaald.

Vele mannen komen voor een moreel dilemma te staan. De kerken doen een dringend beroep op de ingezetenen om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te melden. Velen besluiten uiteindelijk toch gehoor te geven aan de oproep om de levens van de gijzelaars te sparen.

Wanneer in maart 1945 het front steeds dichterbij komt nemen ook de luchtaanvallen op de stellingen in aanbouw toe. Op 21 maart vallen bommen in een gebied bij Mechelen waar dwangarbeiders aan het werk zijn. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook Aaltenaren te betreuren: De zwagers J.B. Hoornenborg en J.G. Wikkerink, (beiden 45 jaar), H.J. Brethouwer (52 jaar) en D.W. Hoitink (54 jaar) overlijden ter plekke. De 24 jarige C. Baan overlijdt enkele dagen later aan zijn verwondingen. Allen liggen begraven op begraafplaats Berkenhove.

Willem Papiermolen (dokter in opleiding) krijgt de opdracht om samen met enkele anderen de verminkte lichamen te kisten en naar Aalten te vervoeren.

Begraafplaats Berkenhove Aalten:

Bronnen:
Aalten in Oorlogstijd, auteur: J.G. ter Horst
Video interview met Willem Papiermolen, Hans de Beukelaer en Leo van der Linde

Vijf Aaltense slachtoffers bij Gendringen
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Willy RotersGerrit Jan Wevers