Informatie en lesmateriaal

Werkvormen

In 2019 heeft het Nationaal Onderduikmuseum in samenwerking met 13 andere oorlogsmusea en herinneringscentra een werkvormenwaaier uitgebracht.

In de werkvormenwaaier zijn onder andere  lesideeën voor gesprekstechnieken, werken met (digitale) bronnen, verhalen of foto’s, tentoonstellingen te vinden.

De werkvormenwaaier is hier gratis te downloaden:

Graag een gedrukt exemplaar? Neem contact op met educatie@onderduikmuseum.nl

(op=op)

Bewijs van lidmaatschap Knokploeg

Stripverhaal De Schuilhoek/ Das Versteck

Educatief stripverhaal over de Tweede Wereldoorlog – bovenbouw PO/onderbouw VO

Auteur: Eric Heuvel

De tweetalige stripboeken (Nederlands/Duits) zijn gemaakt in opdracht van het Nationaal Onderduikmuseum en de Anne Frank Stichting en te gebruiken als voorbereiding op een bezoek aan het museum.

Verhaal: De Schuilhoek gaat over Wim van Dort, een verzetspersonage uit De Ontdekking, die in 1943 om de ‘Arbeitseinsatz’ te ontlopen, onderduikt in Aalten, een grensplaats in de Achterhoek. Voor scholen zijn exemplaren te bestellen voor de gereduceerde prijs van € 2,50 p/st (min. afname 10 stuks, exclusief verzendkosten).

Neem contact op met educatie@onderduikmuseum.nl of bestel via het boekingsformulier.

De Schuilhoek

Plekken met een Verhaal

Een digitale les voor mbo-studenten. Met deze les werken studenten aan hun kritische denkvaardigheden. De les kan ingepast worden in het burgerschapsonderwijs, bijvoorbeeld binnen de politiek-juridische of sociaalmaatschappelijke dimensie.

plekkenmeteenverhaal.nl

Vertel Vrijheid

Hoe denk jij over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog? Wat vind jij belangrijk om te herdenken? Op deze site vind je alles om zelf een rap of spoken word te schrijven, over oorlog en onderdrukking en vrede en vrijheid. Laat jouw stem horen!

vertelvrijheid.nl