Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland van start

Nauwere samenwerking om de Gelderse oorlogsherinnering levend te houden

De Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland is donderdag 13 oktober gepresenteerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De nieuwe stichting gaat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Gelderland stimuleren, verdiepen en naar buiten brengen. Dat doet ze voor de hele WOII-sector in de provincie, staat in de plannen voor komende jaren.

De Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland is een netwerkorganisatie en gaat samenwerken met vele kleine en grote partijen. Initiatiefnemers zijn Radboud Universiteit, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN). Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland gaat initiatieven bij elkaar brengen en als één geheel presenteren aan het publiek. Ze wil vooral de samenhang tussen historische plekken en gebeurtenissen tonen. Ook gaat ze benadrukken waarom de oorlog zo’n belangrijk ijkpunt is voor hedendaagse problemen in onze samenleving.

Verbetering van de kwaliteit van het WO2-erfgoed is een ander speerpunt van de nieuwe stichting. Dat gaat gebeuren door informatie en ervaringen tussen organisaties te delen, onderzoek te verrichten en een Gelders keurmerk te ontwikkelen. Met deze initiatieven hopen de initiatiefnemers ook het herinneringstoerisme in Gelderland verder te stimuleren.

Sichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland

De initiatieven van de Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland sluiten aan op de plannen van het eerder dit jaar opgerichte Platform Herinnering WOII, een landelijke samenwerking van Nationaal Comité 4 en 5 Mei, NIOD, Oorlogsgravenstichting, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 en Stichting Liberation Route Europe.

Gelderland speelde een belangrijke rol aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Grote operaties als Market Garden en Veritable vonden in of vanuit de provincie plaats. Nog steeds herinneren vele historische plekken, begraafplaatsen en musea aan deze donkere bladzijde van de Gelderse geschiedenis. Nergens in Nederland zijn de sporen van oorlog en bevrijding zo talrijk en zichtbaar. Jaarlijks trekt het WO2-erfgoed van Gelderland honderdduizenden bezoekers. Naast dit zogenaamde herinneringstoerisme heeft het Gelderse oorlogserfgoed grote waarde voor het stilstaan bij de waarden en normen waarop onze samenleving is gebaseerd.

Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Lezing Ad van LiemptOde aan onze vrijwilligers