Slechts één dag in Vrijheid

Herman Huinink is verbonden aan de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Op 31 maart 1945 is een groep van de N.B.S. onder leiding van Henk van ’t Lam bezig met zuiveringen van Duitse weerstandsnesten. De groep raakt slaags met Duitse Falschirmjägers en een aantal mannen van de N.B.S. raakt hierbij gewond. Johan Diepenbroek krijgt een schot in de hals en Henk van ’t Lam wordt geraakt door een granaatscherf in zijn arm en even later door een schot in zijn knie. Beiden overleven.

Anders is het gesteld met Herman Huinink. Hij wordt getroffen door geweervuur en overlijdt ter plekke. Bernard Aversteeg, bevriend met Herman, heeft in de hevigheid van het gevecht niet gemerkt dat zijn kameraad sneuvelde.

Op 4 april wordt Herman Huinink onder grote publieke belangstelling ten grave gedragen. Een grote groep medestrijders van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten begeleidt Herman Huinink naar zijn laatste rustplaats op Berkenhove. Clemens Driessen voert namens de N.B.S. het woord.

Bernard Huinink, een oom van Herman, spreekt namens de familie en zegt: “Herman Huinink streed niet enkel tegen de verdrukkers, maar zag ook verder vooruit en bouwde aan de fundamenten van een nieuwe maatschappij.” Herman was slechts 25 jaar toen hij zijn leven gaf.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Aalten in Oorlogstijd, Auteur: J.G. ter Horst
De oorlog onder één dak. Van dienstplichtige tot lid van de B.S. auteur: Hans de Beukelaer
Archief: Bernard Aversteeg

Herman Huinink
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Albert LammersGraf Arnoldus Betting