Schenking oorlogsfoto’s J.H. Bennink aan Nationaal Onderduikmuseum

Mevrouw L. Bennink-Hogenkamp, weduwe echtgenote van de heer J.H. Bennink, heeft een belangrijk deel van de fotocollectie van haar man aangeboden voor de collectie van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het gaat om een schenking van de foto’s die hij heeft gemaakt gedurende de oorlogsjaren 1940-1945. De familie vindt het belangrijk dat de foto’s goed worden bewaard en worden ontsloten. Om deze reden heeft zij ook alle rechten van de foto’s overgedragen aan het Nationaal Onderduikmuseum. Dat houdt in dat deze er op moet toezien dat bij plaatsing van deze foto’s wordt vermeld: “© Collectie Nationaal Onderduikmuseum, foto: J.H. Bennink (Aalten 1916-1999)”.

Bennink maakte als amateurfotograaf al vroeg reportagefoto’s van het dagelijks leven in Aalten. Zo heeft hij ook in de oorlog vastgelegd van achter het raam hoe de geallieerden Aalten binnentrokken na de bevrijding en hoe de Duitse soldaten zich uit de voeten maakten. Veel van zijn foto’s zijn bekend en worden vaak gebruikt zoals de foto met de Britse tanks op de markt op 30 maart 1945. Tijdens de bijeenkomst in het Nationaal Onderduikmuseum, in gezelschap van de dochter en zoon Regina en Marcel, werden de negatieven van de foto’s officieel overhandigd aan directeur Gerda Brethouwer en werd de schenkingsovereenkomst getekend door mevrouw Bennink. Het ligt in de bedoeling om ook de andere foto’s van Bennink aan het museum over te dragen, deze worden momenteel door de nazaten van Bennink geïnventariseerd.

Groepsfoto: vlnr: Arent te Lindert/vrijwilliger, Marcel Bennink/zoon, Mevr. Bennink-Hogenkamp/weduwe van JH Bennink, Regina Bennink/dochter, Gerda Brethouwer/directeur Nationaal Onderduikmuseum en Geb Garretsen/vrijwilliger en oud-fotograaf in Aalten