Wie kent de familie Kemink, in WO2 wonend dichtbij een molen in Aalten?

AALTEN – Het Nationaal Onderduikmuseum krijgt regelmatig foto’s of ander materiaal geschonken, waarbij de informatie niet of niet helemaal compleet is. Het museum hoopt daar verandering te brengen door publicatie van dergelijke foto’s of foto’s van voorwerpen.

Op vrijdag 28 februari maakte Pieter Goedhart uit Zuid-Holland de reis naar Aalten en schonk een foto uit familiebezit aan het Nationaal Onderduikmuseum. Deze foto van de reünie van het Dutch National Batallion (DNB) in 1984 in Aalten is een waardevolle aanvulling van de museumcollectie.

Midden april 1945 rukten meer dan 400 bataljonsleden vanuit Aalten samen met de Canadezen op naar de Veluwe en de Betuwe om gedurende drie maanden de rest van Nederland te bevrijden. De historie van dit Achterhoekse leger is door Henk Krosenbrink beschreven in zijn boek ‘Het vergeten bataljon’, dat hij april 1984 aan 300 oud-leden van DNB presenteerde. Zij waren naar Aalten gekomen voor een reünie in zaal de Pol. Zelfs uit Amerika en Canada waren er oud-DNB’ers. Hoogtepunt was toen het moment waarop de groepsfoto gemaakt werd van de oud-strijders met in hun midden hun voormalige opperbevelhebber Prins Bernhard. Aan de gemeente Aalten werd het Verzetsherdenkingskruis, een officiële oorkonde en penning uitgereikt.

De vader van Pieter Goedhart was P.J. Goedhart, geboren in 1911 in Arnhem en in 1945 lid van de tweede compagnie van het DNB. Vader Goedhart was in de oorlog in Aalten ondergedoken op een boerderij bij een familie Kemink, dichtbij een molen. Helaas is het adres van deze familie nog niet gevonden. Ook is het mogelijk dat de molen niet meer bestaat. Pieter Goedhart zou heel graag meer informatie willen ontvangen over deze familie en de onderduiktijd van zijn vader.

Nadere inlichtingen over het onderduikadres zijn van harte welkom. Ook informatie over andere moedige mannen uit de Achterhoek, die destijds lid waren van de Binnenlandse Strijdkrachten en deel uitmaakten van het DNB is zeer welkom bij het Nationaal Onderduikmuseum.

P.J. Goedhart bij de fam. Kemink
P.J. Goedhart bij de fam. Kemink
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Louis BakkerDik de Boef