Lezing drs. John Breukelaar “Verscholen in Varsseveld”

Op donderdag 21 maart, 19.30 uur (inloop 19.00 uur), vertelt John Breukelaar over verzet en onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

John Breukelaar groeide op in het centrum van Varsseveld. De zusters Minnie en Gerrie Jolink waren destijds de naaste buren van zijn grootouders. In 2005 kwam zijn boek uit: “Halte Varsseveld, over de dames Jolink en hun geestverwanten”. Het boek is uitverkocht.

Als verhalenvanger is John Breukelaar sinds enige jaren verbonden aan het Nationaal Onderduik Museum. Momenteel is hij bezig een groot onderzoek af te ronden naar de joodse onderduikers in Varsseveld en de buurtschappen. Eind 2019 zal dit resulteren in een boek met de titel “Verscholen in Varsseveld”, dat uitgegeven wordt door Fagus in Aalten.

Tijdens zijn lezing wordt de rol van de dames Jolink belicht, niet alleen als onderduikgevers, maar ook als spil in het verzet.

Deze lezing maakt deel uit van een serie lezingen tijdens de lopende tentoonstelling “De Vrouw als Spil van het Verzet”, die tot stand kwam in 2018 Jaar van Verzet en wordt ondersteund door het ministerie van VWS, de Provincie Gelderland en de gemeente Aalten.

Het Nationaal Onderduikmuseum legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren.

Dames Jolink
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

De vrouw als spil van het verzet