Jacob Willemsen

In de laatste week van maart 1945 trekken de Duitsers zich steeds verder terug en vorderen alles wat maar lopen of rijden kan. Ook Jacob Willemsen uit Corle moet zijn paard en wagen afstaan. Hij wil echter zijn paard onder geen beding uit het oog verliezen en eist min of meer dat hij zijn trouwe viervoeter mag vergezellen. Ook andere boeren uit de omgeving begeleiden hun dieren en wagens.

Ergens in de omgeving van Haaksbergen wordt de colonne door jachtvliegtuigen onder vuur genomen en iedereen zoekt dekking in de sloten. Dan hoort Jacob dat zijn paard wordt geraakt. Hij richt zich op om te kijken maar wordt dan zelf dodelijk getroffen.

Na de beschieting willen de Duitsers hem ter plekke begraven maar de andere boeren hebben gezorgd dat hij naar huis kon worden gebracht. Jacob was echter dermate verminkt dat de familie hem niet meer mocht zien.

Hoewel Jacob Willemsen als inwoner van Winterswijk tot de gemeente Winterswijk behoorde, was hij kerkelijk verbonden aan de Rooms Katholieke St. Jorisparochie in Bredevoort. Vandaar dat hij begraven is op de R.K. Begraafplaats, Bolwerkweg in Bredevoort.

R.K. Begraafplaats Kloosterhof, Bredevoort

Bronnen:
Verklaring fam. Willemsen

Overlijdensakte Jacob Willemsen
Overlijdensakte Jacob Willemsen
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Lena Ebbeskamp-HulsGraf Albert Lammers