Fietsen langs onderduikplekken in de Achterhoek

Wie de Achterhoek bezoekt, voelt het meteen: hier is geschiedenis geschreven. Hier zijn verhalen ontstaan. En wie van verhalen houdt, doet er goed aan Dinxperlo en Aalten te bezoeken. Mede door de ligging vlakbij de Duitse grens, hebben deze plaatsen in de gemeente Aalten namelijk een nét even ander verhaal te vertellen.

Bijzonder zijn de verhalen over het onderduiken. In de oorlogsjaren behoorde 20% van de Aaltense bevolking tot onderduikers. Met dit arrangement wordt u aan de hand van twee fietsroutes langs diverse onderduiklocaties geleid die ieder een eigen persoonlijk verhaal vertellen.

Vanaf uw accommodatie naar keuze fietst u de Onderduikroute(s). De route(s) leiden u door het prachtige coulisselandschap. Onderweg komt u langs originele onderduikplekken en monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

U maakt een stop bij het Nationaal Onderduikmuseum. Hier leert u meer over de belangrijke rol die Aalten tijdens het verzet heeft gespeeld. Na uw bezoek vertrekt u richting Theetuin Rensink voor een overheerlijke Achterhoekse maaltijd. Aansluitend vervolgt u uw route naar het grensdorp Dinxperlo waar u het Grenslandmuseum bezoekt. Hier komt u alles te weten over het leven aan de grens en het roerige smokkelverleden van deze met Duitsland vergroeide plaats. Na uw bezoek volgt u de route weer richting uw accommodatie.

Meer info: Download PDF