Dokter der illegaliteit

Joop der Weduwen, huisarts te Aalten, raakt vanaf het begin van de oorlog betrokken bij het verzet in de Achterhoek. Hij biedt actief hulp aan mensen die door de Duitsers worden gezocht. Als er Engelse vliegtuigen worden neergeschoten en de bemanning gewond raakt biedt hij hen medische bijstand. Voor een overval op het distributiekantoor in Borculo wordt zijn auto ‘gestolen’. Hij speelt ook een rol bij het te vondeling leggen van de joodse baby “Wíllem Herfstink” bij het huis van ‘Ome’ Jan Wikkerink.

In de laatste Oorlogswinter voelt Joop der Weduwen zich nauw betrokken bij de dwangarbeiders die met name bij Rees onder barre omstandigheden hun slavenwerk moeten verrichten. Als vertegenwoordiger van het Nederlandse Rode Kruis onderhandelt hij met Peter Röhrig, de commandant die bekend staat als de beul van Rees om zieken en gewonden weg te halen. Hij probeert zoveel mogelijk mensen over te brengen naar Aalten waar in “Huize Avondvrede” aan de Hogestraat dat als noodhospitaal is ingericht. Ook worden velen met de auto van de huisarts vervoerd naar het Noodziekenhuis in Harreveld.

Op 23 januari 1945 gaat hij, vergezeld van twee SS-ers uit het kamp Rees, naar Den Haag voor een ambtelijk overleg met Duitse officieren en de burgemeester aldaar. Namens het Rode Kruis pleit hij voor betere omstandigheden voor de dwangarbeiders van wie er velen uit Den Haag en Rotterdam komen. De mannen moeten de nachten doorbrengen op de kale vloeren in tochtige en vochtige droogschuren die normaal door steenfabrieken worden gebruikt. Om hun onmenselijke bestaan enigszins te verbeteren vraagt hij o.a. om strozakken.

Tijdens de terugreis naar Aalten wordt hij nabij Apeldoorn beschoten door een geallieerd vliegtuig, zo luidt althans de lezing van de Duitse autoriteiten. Zijn lichaam werd zwaar verminkt gevonden in een droge sloot. Er gaan echter ook sterke geruchten dat de Duitsers een bewuste aanslag op hem hebben gepleegd, aangezien zijn auto ongeschonden was.

Enkele dagen later wordt hij onder grote belangstelling ten grave gedragen.

Begraafplaats Berkenhove, graf 713

Bronnen:
De oorlog onder één dak: ”Dokter der illegaliteit”: Auteur Hans de Beukelaer
Aalten in Oorlogstijd: Auteur J.G. ter Horst
Aalten in Bezettingstijd: Auteur B. de Joode

Graf Dr. der Weduwen
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Kniertje RoeleveldHendrik Willem Obbink