‘De vrouw als spil van het verzet’

De tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ belicht de vaak essentiële rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend. In ‘De vrouw als spil van het verzet’, staan de indringende verhalen centraal van de vrouwen die erbij waren.

Zo is er aandacht voor Heleen Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek) uit Winterswijk. Zij was betrokken bij de oprichting van het georganiseerde landelijke netwerk Hulp aan Onderduikers (LO) en groeide uit tot een van Nederlands bekendste verzetsvrouwen. Ook is er aandacht voor de Dames Jolink. Twee zussen uit Varsseveld die talloze onderduikers een veilig heenkomen hebben geboden en dat, evenals Heleen Kuipers-Rietberg met de dood hebben moeten bekopen. Naast de vrouwelijke kopstukken uit het Achterhoekse verzet is er ook aandacht voor jonge vrouwen die als dochters hun ouders in hun verzetsdaden hielpen. Te denken valt hierbij aan de drie oudste dochters Wikkerink, Jo, Hennie en Lien Wikkerink, maar ook de zusjes Willemien en Willy Satter en Mia Lelivelt.

De Varsseveldse kunstenares Thea Zweerink heeft de verschillende vrouwen op de haar zo kenmerkende manier geportretteerd en een ‘eigentijds’ gezicht gegeven.

Het Nationaal Onderduikmuseum legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren.

De tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ is te bezoeken tot en met 25 augustus 2019.