De familie Hogenkamp

De familie Hogenkamp in Dale wordt zwaar getroffen in de oorlog. Het gezin telt zes kinderen en verloor er vier. In september 1944 overlijdt zoon Johan op 17 jarige leeftijd aan difterie. Hoewel hij niet als oorlogsslachtoffer vermeld wordt willen wij hem toch noemen. Vervolgens krijgt het hele gezin, op moeder Hogenkamp na, difterie die de hele winter blijft heersen. Mede omdat het ziekenhuis in Winterswijk geen serum meer geeft aan huisartsen verloopt genezing zeer moeizaam.

Op 8 februari 1945 wil moeder de verenbedden eens goed laten luchten en dochter Anna (22 jaar) neemt deze taak op zich. Dan vallen plotseling de bommen. Anna krijgt een voltreffer. Er is haast niets van haar terug te vinden tussen alle veren van de bedden.

Broer Herman (15 jaar) die op de deel is wordt ook getroffen door bomscherven en strompelt naar buiten. Daar sterft hij even later. De zesjarige Jozef is bij de buren van Neerhof ‘de Peerdeboer’ aan het spelen wanneer hij dodelijk wordt getroffen door rondvliegende bomscherven.

Oude R.K. begraafplaats, Piet Heinstraat, Aalten:

Bronnen:
Boek “Als ik ze maar eens weer kon zien” auteur: Hans de Beukelaer
Gesprek met Lies Bennink-Hogenkamp: Louis Veldhuis

Graf kinderen Hogenkamp
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Gerrit Jan WeversEen dodelijk spel - foto De Gelderlander