Bombardement Kruisstraat 24 februari 1945

De bommen die zaterdag 24 februari 1945 in het centrum van Aalten terecht komen op en rond het kruispunt Kruisstraat (bestaat niet meer) en Prinsenstraat hebben desastreuze gevolgen: 8 mensen komen om, waaronder 3 kinderen, er vallen enkele gewonden en er is een enorme ravage.

Addie Steenbergen, dochter van bakker Steenbergen, woont ook bijna op de hoek van de Kruisstraat en de Prinsenstraat. Een echtpaar (van den Berg-Jacobs) is net uit de winkel vertrokken, wanneer het luchtalarm afgaat. Het echtpaar wil niet mee de schuilkelder in, maar blijft schuilen in het portiek. Addie moet van haar moeder naar de overkant om Nettie op te halen, die daar aan het spelen is. Vrouw Helmink staat nog buiten en roept dat Nettie al bij haar thuis in de schuilkelder zit. Addie gaat terug naar huis de schuilkelder in. Moeder, oma Meijnen en zusje Bea, zitten er al.

Vader en Toon Lammers, de knecht, staan nog even buiten te kijken bij de ingang van de schuilkelder, als de bom inslaat. De bom komt op bakkerij Steenbergen terecht. Als ze een enorme steekvlam zien, zegt Addie’s moeder dat ze maar dichtbij haar moeten komen zitten: ”Als we dan verbranden, dan zien ze in elk geval dat we samen zaten.”

Er is een enorme stofwolk en dan die totale stilte.

Als Addie, haar moeder en zusje weer buiten komen, is er niets meer over van het huis, alleen nog maar puin. Toon Lammers, de 18-jarige bakkersknecht, krijgt een ladder op z’n nek en is direct dood. Vader Steenbergen is door de luchtdrukverplaatsing voorover de kelder van de bakkerij in gevallen. Hij heeft een schedelbasisfractuur en is in coma. Het echtpaar dat in de portiek schuilde is ook omgekomen. Nettie komt om in de schuilkelder van de familie Helmink, evenals Hansje Houwers en een dochtertje van Helmink, haar speelkameraadjes. Verder komen ook twee Duitsers om. Addie vindt later nog een stuk been van één van hen tussen het puin.

Gerrit en Bernard Buesink zijn die zaterdagmiddag, even na het middaguur buiten bezig. Ze wonen zo ongeveer op het kruispunt Prinsenstraat/Kruisstraat. Vader Beusink heeft er een smederij. Het huis krijgt een voltreffer, maar wonder boven wonder overleven ze het.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Addie Steenbergen, Bernard Busink. Gerrit Busink, Wim Houwers
Research: Gerard te Voortwis © Collectie Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Bombardement Kruisstraat
Bombardement Kruisstraat
Kinderen Steenbergen
Kinderen Steenbergen
Hansje Houwers
Hansje Houwers
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Hozenstraat, BredevoortKinderen Weenink