‘Bevrijding! Waarvan ook alweer?’

‘Bevrijding! Waarvan ook alweer?’ is een theaterproductie van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten – ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding. Het stuk is te zien in De Pol op 30, 31 maart en 5 mei 2015 en laat toeschouwers – al is het maar voor een klein deel – ervaren hoe het leven in de bezettingstijd was. De betrokkenheid bij de eigen geschiedenis krijgt letterlijk vorm doordat veel Aaltenaren, verenigingen en organisaties deelnemen. Het is een echte gemeenschapsproductie.

De titel komt voort uit opmerkingen, gehoord tijdens rondleidingen in Markt 12. Het blijkt dat de naoorlogse generatie zich steeds minder een voorstelling kan maken van de gebeurtenissen tijdens de bezetting en de gevolgen voor het dagelijks leven. De ondertitel luidt: ‘Om u een indruk te geven en u onder de indruk te brengen’. De uitvoering van het stuk sluit aan bij de uitgangspunten van Markt 12, waar verhalen en beleving in dienst staan van het doorvertellen en reflecteren over keuzes maken, zeker voor jongeren.

Gemeenschapsproductie

Wat u gaat zien is een multimediaal spektakel waarin voordrachten samengaan met filmische reportages en interviews met mensen ‘die erbij waren’. Met live zang, muziek en spel worden in korte tijd fragmenten van de bezettingstijd gepresenteerd, waar het publiek bij betrokken wordt. Hoe ging men toen met elkaar om, hoe was het vertrouwen in de ander, hoe reageerden de kerken en welke keuzes maakten de burgers?

Men wordt deelgenoot van gebeurtenissen uit de oorlog, zoals de deportatie van joodse families, activiteiten van verzetsmensen, de NSB’er die met Volk en Vaderland loopt te leuren enerzijds en de verspreiding van illegale krantjes anderzijds. Ook de beperkingen en gevaren van militaire acties, inkwartiering, evacuatie en de afwezigheid van sturing, vanwege het aan banden leggen van de openbare informatie met het inleveren van de radio’s, komen aan bod.

Het theaterstuk begint voor de oorlog, met een vredig Nederland en een iets minder vredig Duitsland. Via de mobilisatie en de inval van de nazi’s gaan we naar het dagelijks leven in bezettingstijd, als de druk op de bevolking toeneemt, tot aan de bevrijding en de reactie hierop. Huug Haytink, rondleider van het Nationaal Onderduikmuseum, schreef het stuk en begeleidt de productie, waaraan veel organisaties meewerken.

flyer-bevrijding-waarvan-ook-alweer

Bevrijdingsconcert als afsluiting

Na de pauze wordt er een bevrijdingsconcert gegeven door de Christelijke Muziekvereniging De Eendracht uit Aalten.

Aanvang voorstellingen: 19.30 uur, kaartverkoop bij de VVV. Toegangsprijzen: in de voorverkoop kost een kaartje € 10,- voor volwassenen en € 7,- voor kinderen t/m 17 jaar. Aan de zaal kosten alle kaarten € 15,-.

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

Jennie Kempink Onthulling Liberationkei