Bekijk de expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ virtueel!

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal Rotterdam sloot voor publiek. Meer dan 100.000 mensen hebben de tentoonstelling toen bezocht. De website van de tentoonstelling is nog steeds online. Inmiddels is deze website uitgebreid met een Google Streetview 360-graden versie van de tentoonstelling. Op deze manier kan iedereen onze tentoonstelling bezoeken, maar  nu virtueel: www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/virtueel/

Objecten Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten leverde drie voorwerpen voor de tentoonstelling:

• Nr. 23. Uit de vaste tentoonstelling van Markt 12 in de Kunsthal (collectie Joodse Synagoge Winterwijk) het originele persoonsbewijs van de joodse Salli Schwarz met een J, en zijn vervalste persoonsbewijs op naam van Pieter de Graaf. h 11 cm x b 24 cm 1941-1945.
  • Nr. 60. Het houten vliegtuigje, gemaakt van een wc-bril door de bij de familie Geurink in Lichtenvoorde ondergedoken neef Johnny Levy en de Russische piloot Alex Sidorov voor de 8e verjaardag van de bij de familie Ebbers in Lintelo ondergedoken Joop Levy. Het vliegtuigje is inmiddels door de familie Geurink en Joop Levy overgedragen aan het Nationaal Onderduikmuseum alwaar het een permanente plek krijgt in de vaste opstelling.
  • Nr. 84. Kapje, cape en overrok van de Scheveningse evacué mevrouw Visser waarmee Gerrit Hoopman tijdens een razzia uit de Westerkerk weet te ontsnappen. Dit verhaal werd door Ad van Liempt als zijn mooiste verhaal omschreven.
Houten vliegtuigje van Joop Levy

Samenwerking

De tentoonstelling was een initiatief van en financieel mogelijk gemaakt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met 25 Oorlogsmusea en Herinneringscentra. Er is samenwerking gezocht met de Kunsthal en het vfonds.

Google Cultural Institute

In 2015 besteedde Google, via Cultural Institute, uitgebreid aandacht aan 70 jaar bevrijding. Musea en andere collectiehouders uit landen wereldwijd zijn gevraagd om te participeren in dit project. Voor Nederland zijn wij benaderd omdat wij de website van de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen hosten. De 100 voorwerpen uit de tentoonstelling worden ook via Google Cultural Institute tentoongesteld. We hebben één foto van het object en korte omschrijving ter beschikking gesteld. Daarnaast wordt vermeld wie de bruikleengevers zijn en wordt per object gelinkt naar de tentoonstellingswebsite waar bezoekers meer informatie en foto’s kunnen vinden.

Klik hier om de website te bekijken.