Arend Jan Jansen

Arend Jan Jansen woont op een afgelegen boerderij in Lintelo in de buurt van de Vossenbult, vlak aan de Slingebeek. Hij is op zondag 30 januari 1944 in de Westerkerk waar hij bij de razzia wordt opgepakt. Via Arnhem gaat hij naar Kamp Amersfoort. Op 21 mei 1944 wordt hij ernstig ziek opgenomen in de ziekenbarak van het kamp.

Op een häftlinggeldverwaltungskaart staat dat hij op 16 augustus 1944 ontslagen is uit Kamp Amersfoort. Wat er nadien gebeurd is met Arend Jan is niet helemaal duidelijk.

Uit een krantenbericht van De Nieuwsbode van 4 december 1945 kan men opmaken dat hij na zijn ontslag uit Kamp Amersfoort niet meer in een ander kamp geweest is. We lezen:

“Nog een slachtoffer van de Oorlog –
Na een ernstige operatie overleed in het Academisch Ziekenhuis te Groningen onze plaatsgenoot Arend Jan Jansen, uit Lintelo op de leeftijd van 25 jaar. Jansen werd op 31 Jan. 1944 tijdens den kerkdienst in de Westerkerk door de S.D. gepakt en met ruim 40 onderduikers naar Amersfoort overgebracht. Zwaar ziek werd hij in Aug. 1944 ontslagen en na veel lijden is hij nu te Groningen overleden.”

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Archief Kamp Amersfoort
Aalten in Bezettingstijd: B. Joode
Kerk in de Lens: J.G. ter Horst
Aalten in Oorlogstijd: J.G. ter Horst
Krantenartikel: Nieuwsbode 4 december 1945
Research: Gerrit Nijman en Louis Veldhuis

Arend Jan Jansen
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Johan KortenGraf W.P. de Graaff