tickets

Wie is Nita echt?

Nichtje uit Suriname

Anita Waisvisz mag als achtjarig Joods meisje in september 1942 leven in het gezin van weduwe Riek Heinen-Rots in Aalten. Ze doen net alsof ze het Surinaamse nichtje is die niet meer terug kan naar Suriname. Ze wordt ook echt familie met haar ‘broer’ Henk en ‘zusjes’ Dien en Annie. Haar oudere zus Elizabeth is ergens anders ondergedoken.

Merklap

Anita gaat naar de Wilhelminaschool. Daar borduurt ze tijdens de handwerkles een merklap. Dan kan de juf beoordelen hoe goed ze al kan borduren. De naam op de merklap is niet Anita Waisvisz maar… Nita Visser.

Ouders vermoord

Op een kwade dag krijgt Anita bezoek van Elizabeth. Zij vertelt dat hun ouders op 28 mei 1943 door de nazi’s zijn vermoord. Vader in Sobibor en moeder in Auschwitz; twee Duitse vernietigingskampen in Polen.

Israëlische onderscheiding

Mevrouw Heinen-Rots, de onderduikmoeder van Anita, werd in 1982 erkend door de staat Israël als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Anita Waisvisz woont sinds 1950 in Israël. Ze had wekelijks telefonisch contact met haar onderduikzus Dien. Dien overleed op 27 augustus 2019. In mei 2010 heeft Anita de merklap aan het Nationaal Onderduikmuseum geschonken.