De laatste getuige

tickets

Hoe overleef je drie concentratiekampen en een van de grootste scheepsrampen aller tijden? Het boek ‘De laatste getuige’ vertelt het verhaal van Wim Aloserij (1923-2018) uit Lochem.

Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht Wim tijdens de oorlog de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Hij belandt uiteindelijk in drie verschillende kampen: Amersfoort, Neuengamme en Hussum. Enkele dagen voor de bevrijding komt hij na een gruwelijke tocht met zevenduizend medegevangenen terecht op het schip Cap Arcona in de Lübecker bocht.

Terwijl de geallieerden het Duitse leger op de wal tot overgave dwingen, voeren jachtvliegtuigen van de RAF bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. Drie daarvan, waaronder de Cap Arcona, worden vol getroffen. De gevangenen zitten benedendeks als ratten in de val. Op wonderbaarlijke wijze weet Wim het inferno te ontvluchten.

Wim Aloserij overleed op 2 mei 2018 op 94-jarige leeftijd, twee dagen voordat hij in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zou spreken en de koning en koningin zou ontmoeten.

Het boek ‘De laatste getuige’, geschreven door Frank Krake, was genomineerd voor de NS publieksprijs 2018 en kreeg daarbij een hoge score. Het boek is te koop in de museumwinkel.

De Laatste Getuige