In het kader van 75 jaar Samen Vrijheid Vieren, is in Aalten de Anne Frank Vrijheidsboom geplant.
Deze bijzondere boom is één van de nazaten van de kastanjeboom die in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam stond. Samen met haar vader, moeder en oudere zus Margot zat het 13-jarige Joodse meisje Anne Frank daar van juli 1942 tot augustus 1944 ondergedoken.
Anne keek precies uit op de grote kastanje die in de tuin van het Achterhuis stond. Zij schreef in haar wereldberoemde dagboek drie keer over de boom, voor het laatst op 13 mei 1944:
“Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is zwaar beladen met bladeren en veel mooier dan verleden jaar”.
Op 4 augustus 1944 werd de familie ontdekt en naar Nederlandse en Duitse concentratiekampen afgevoerd. Alleen de vader van Anne zou de oorlog overleven.
Anne Frank stierf op 31 maart 1945 in Bergen-Belsen, 15 jaar oud.
In augustus 2010 werd de kastanjeboom waar Anne Frank over schreef, geveld door een storm. Vrijwilligers verzamelden de kastanjes die inmiddels zijn uitgegroeid tot flinke bomen, variërend in lengte van een tot vijf meter hoog. Eén van deze nazaten is nu in het parkje bij het station van Aalten geplant.
De witte kastanje was voor Anne Frank een symbool van hoop. Wij hebben de boom geplant als symbool voor ontmoeting en samenleven ongeacht ras, geaardheid of geloof en geeft aanleiding tot reflectie op vrede en vrijheid, toen en nu.
De Anne Frank Vrijheidsboom is een initiatief van het Nationaal Onderduikmuseum in het kader van Gelderland Herdenkt – 2020 Samen Vrijheid vieren.