tickets

Roy Kay

In de nacht van 16 op 17 juni 1944 werd een Britse bommenwerper neergehaald boven de buurtschap Barlo bij Aalten. Het toestel, een Lancaster MF 840BQ/V bommenwerper van het 550e squadron, was op de terugvlucht van een aanval op de synthetische olieraffinaderijen in Sterkrade, ten noorden van Essen, onder vuur genomen door een Duitse nachtjager. De Lancaster verloor boven Barlo een deel van de staart en stortte neer nabij ‘De Radstake’ in Varsseveld.

Zes van de zeven bemanningsleden kwamen om het leven: G.S. Smit, piloot, J.J. Berg, navigator, L. Pulfrey, bommenwerper, R. Townsend, radiooperator, J. Tizard, torenschutter en J. Heath, staartschutter. Leslie Pulfrey verliet boven Barlo als eerste het brandende vliegtuig, maar overleefde de sprong niet.

Boordwerktuigkundige Roy Kay was de enige die de crash overleefde. Hij kwam met een parachute naar beneden en was slechts licht gewond. Het verzet, Ome Jan en dochter Jo Wikkerink en pilotenhelper Wissink, bracht hem in veiligheid zodat hij veilig naar Engeland kon terugkeren. Tijdens zijn reis terug verzamelde hij veel informatie, die hij aan de Amerikanen doorspeelde.

De zes omgekomen vliegeniers liggen naast elkaar begraven op Begraafplaats Rentinkkamp in Varsseveld. Roy Kay is in Engeland overleden op 23 maart 2009.

In 2014 heeft mevrouw Jo Bulsink-Wikkerink al het materiaal met het verhaal geschonken aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

Op zaterdag 13 augustus 2016 bracht de weduwe van Roy Kay, ruim 90 jaar, samen met haar dochter Alison, oudste zoon Paul en zijn zoon George een bezoek aan de gedenkplek in Barlo. Zij werden vergezeld door de heer en mevrouw Ploeger (kleindochter van de Aaltense verzetsman Ome Jan Wikkerink). Tevens waren aanwezig de heer en mevrouw Wissink uit Den Haag. Oom Alex Wissink, heeft Roy Kay in Den Haag 40 dagen onderdak geboden, alsmede zijn zuster uit Krefeld (Duitsland) en een achternicht; kleindochter van Alex Wissink uit Amerika met ook haar zoon. Eveneens uit Engeland aanwezig was een neef van de omgekomen navigator J.J. Berg: Gary Berg.

Bij de gedenkplek aan de Gandvoortweg werden bloemstukken gelegd en vertelde Gerrit Hendrik van Eerden het verhaal over het gebeuren in de nacht van 16 op 17 juni 1944.