Peter van Essen
Peter van Essen werd geboren op 15 januari 1922 in Apeldoorn. In de laatste jaren van de oorlog hadden de Nazi’s meer arbeiders nodig in fabrieken in Duitsland en recruteerden ze jonge mannen uit de landen die ze bezetten. De broer van Peter, een kapper, werd van de straat gehaald en gedwongen te werken in een staalfabriek. “Dat kon hij niet aan”, vertelde Van Essen. Zijn broer vond een Duitse kapperszaak die personeel nodig had en kon daar gelukkig werken.
In januari 1943 kreeg Van Essen zijn eerste brief waarin hij werd opgeroepen zich te melden bij een kantoor om te werken in Duitsland. Hij negeerde het, maar bij de vierde brief dreigden de Nazi’s hem in een concentratiekamp te plaatsen als hij zich niet bij een lokaal kantoor meldde. Van Essen, een gelovig man, bad wat hij moest doen. Hij wilde niet gaan.
Later werd hij benaderd door een lid van het verzet en deze vroeg of hij een plek nodig had om onder te duiken. Hij zei ja en daarmee begon zijn periode van twee jaar onderduiken op een boerderij genaamd ‘De Koekoek’ in de buurtschap Dale bij Aalten, deels boven een varkensstal in een schuur. Hij begon toen een dagboek.
Op 21-jarige leeftijd, in 1943, belde Van Essen aan bij de voordeur van een man die bekend stond als Ome Jan, de leider van de verzetsbeweging in Aalten. Zijn 16-jarige dochter, Henny, deed de deur open. “Ze was de gang aan het dweilen,” herinnerde Van Essen zich. “Ze ziet er schattig uit, maar haar haar is een puinhoop.” De twee zouden in 1947 trouwen en in 1953 naar Canada emigreren. Ze kregen vijf kinderen. Mevrouw Van Essen stierf in 2013. Peter overleed op 1 november 2018 in Cobourg, Canada.
In 2015 publiceerde hij zijn belevenissen in boekvorm, met als titel ‘Above the Pigsty‘ (Boven de Varkensstal). Bijzonder is dat het originele dagboek in het bezit is van het Nationaal Onderduikmuseum en dat het museum er ook in genoemd wordt.
Peter van Essen heeft met deze uitgave een waardevolle bijdrage geleverd voor het nageslacht: verhalen uit de Tweede Wereldoorlog bewaren en doorvertellen, zodat ze niet vergeten worden. Het boek is gewijd ter nagedachtenis aan de Canadezen, die destijds hielpen Nederland te bevrijden van het Duitse naziregime. Dit Engelstalige boek is (ook als e-book) verkrijgbaar via FriesenPress Editions.
Klik hier voor een interview met de auteur in een Canadese krant (Engelstalig).