Gerrit Jan Wevers
10 juni 1922 – 20 maart 1945
Gerrit Jan Wevers
10 juni 1922 – 20 maart 1945
Begraafplaats Berkenhove, Graf 382
Jan Wevers, slachtoffer bombardement in Bocholt, 20 maart 1945
De 22-jarige Jan Wevers zit op verschillende plekken in IJzerlo of Lintelo ondergedoken, omdat hij niet voor de Duitsers wil werken. Op een avond, ergens in maart 1945, is hij op bezoek bij de familie Nijman die op de Heelweg bij Varsseveld woont. Hij is daar omdat hij verkering heeft met Addie Nijman, de dochter des huizes. Het is al ruim na Spertijd (20.00 uur) als hij weer op weg gaat naar zijn onderduikadres.
Nabij de Wolboom versperren plotseling twee Landwachters hem de weg. Ontsnappen is niet meer mogelijk. Hoewel hij een persoonsbewijs bij zich heeft kan Jan geen Ausweis overleggen. Eén van hen herkent Jan en hij wordt aangehouden. Ze nemen hem mee naar het NSB-kwartier op de Markt in Aalten. Daar wordt hij zwaar mishandeld. Hij is dermate toegetakeld, dat hij niet kan liggen of zitten. Vervolgens wordt hij naar de gevangenis in Bocholt overgebracht.
Op 20 maart vindt er een zware luchtaanval plaats op de stad waarbij ook de gevangenis wordt geraakt. Later worden zijn stoffelijke resten tussen de puinhopen vandaan gehaald. Jan wordt met een boerenkar naar Aalten overgebracht. Op de avond dat hij wordt begraven, moet de stoet nog omtrekken omdat de brug in de Dijkstraat is opgeblazen.
Moeder Wevers is zwaar overmand door verdriet om het verlies van haar zoon (voor de oorlog waren ook al drie kinderen uit het gezin overleden).
Na de bevrijding verneemt vader Wevers dat Jan op het bureau van de NSB zo ernstig mishandeld is. Hij hoort ook welke landwachter dit op zijn geweten heeft.
Tevergeefs heeft hij deze landwachter verschillende keren opgewacht om verhaal te halen.
Bronnen:
Aalten in Oorlogstijd, auteur: J.G. ter Horst.
Interview: mevr. Willy Eugelink-Wevers
© Collectie Nationaal Onderduikmuseum Aalten