Gerrit Hendrik Brinkman
6 oktober 1914 – 7 april 1945
Gerrit Hendrik Brinkman
6 oktober 1914 – 7 april 1945
Begraafplaats Berkenhove, graf 554
Dodelijk getroffen door rondvliegende granaatscherven, als slachtoffer van de bevrijding.
Gerrit Hendrik Brinkman is geboren in Aalten en trouwt begin jaren 40 met Johanna Berendina Mateman eveneens uit Aalten. Het paar gaat wonen op Praebsterkamp 4 in Zutphen. Wanneer ze daar zijn gaan wonen is onbekend. Gerrit Hendrik is aangesteld als Tramwegambtenaar. Op 16 februari 1942 wordt hun dochtertje Engelina Berendina (Ineke) geboren. Kort daarna krijgen Hendrik Brinkman, zijn vrouw Hanna Mateman en hun dochtertje TBC. Dochter Ineke overlijdt op 19 november 1943 in het sanatorium in Almen.
Wanneer de Canadezen begin april oprukken in de Achterhoek wordt Zutphen door de Duitsers in staat van verdediging gebracht. Toegangswegen worden geblokkeerd met betonnen blokken en met tramwagons, gevuld met stenen. Bruggen worden opgeblazen. Kanonnen en mitrailleursnesten worden opgesteld. De Duitsers willen de stad niet zo maar opgeven.
Op 6 april breken de felle gevechten los, met name in de wijk Deventerwegkwartier waar ook de Praebsterkamp ligt. Hendrik Brinkman en zijn vrouw Hanna zoeken, samen met hun buren, de schuilkelder op. Een lange en angstige nacht volgt. Hendrik verlaat de volgende ochtend de schuilkelder om proviand op te halen. Ook de dag erna wordt er hevig strijd geleverd om de stad. Huis na huis en straat na straat moet veroverd worden. En weer besluit Hendrik om de schuilkelder te verlaten en proviand te zoeken. Daarbij wordt hij dodelijk getroffen door rondvliegende granaatscherven.
Pas in de morgen van 8 april is de gehele stad bevrijd. Vele militairen aan beide zijden sneuvelen en ook onder de burgerbevolking zijn velen omgekomen.
Onder de doden bevindt zich ook Gerrit Hendrik Brinkman. De doden worden eerst tijdelijk op de Praeberskamp begraven.
Op 12 april wordt hij vanuit zijn ouderlijk huis aan de Meiberg begraven naast zijn dochtertje Engelina op begraafplaats Berkenhove.
Op zijn rouwkaart staat “Als slachtoffer van de bevrijding”.
Bronnen:
Notities: Jan Kreijenbroek
Aanvullingen: Ina Sluiskes-Tolkamp
Research: Gerrit Nijman en Ina Brethouwer
© Collectie Nationaal Onderduikmuseum