tickets

Joop Levy

Joop Levy’s speelgoedvliegtuigje

Joop Levy’s speelgoedvliegtuigje

Vanaf september 1942 zat Joop Levy, samen met zijn ouders Philip en Elwine Levy-Meyer, ondergedoken bij de familie Ebbers in Lintelo. Ze sliepen eerst in een kamertje in huis, maar later in een schuilhok boven de paardenstal. Ook zoon Jan Ebbers sliep daar, omdat hij de arbeidsdienst weigerde. Joop had daar geen vrienden om mee te spelen. Hij mocht ook niet naar buiten, waardoor hij zich erg verveelde.

Op zijn achtste verjaardag in oktober 1943 kreeg Joop een grote verrassing: een koerier van het verzet bracht hem een fraai houten speelgoedvliegtuig. Het was gemaakt door zijn neef Jonny Levy en de Russische piloot Alex Sidorov die in Lichtenvoorde bij de familie Geurink ondergedoken zaten. Ze hadden het vliegtuigje gemaakt van een oude wc-bril.

Drie weken voor de bevrijding was er een gevaarlijke situatie: 70 Duitse soldaten verbleven twee weken lang op de boerderij. ’s Nachts sliepen die boven het schuilhok van Levy. Het liep goed af.

Overhandiging aan het Nationaal Onderduikmuseum

Overhandiging aan het Nationaal Onderduikmuseum

Een jaar na de bevrijding was er in Varsseveld, het dorp waar Joop woonde, een bevrijdingsoptocht. Joop liep mee, verkleed als piloot, met het vliegtuig trots onder zijn arm. Helaas kreeg hij geen prijs, maar zijn plezier was er niet minder om!

Na een jarenlange ‘rondvlucht’ langs diverse musea in den lande is het vliegtuig van Joop Levy definitief geland in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. In aanwezigheid van Joop Levy zelf en de nazaten van Jonny en de familie Geurink uit Lichtenvoorde is het vliegtuigje in 2016 officieel aan het museum overhandigd, waar het een plek heeft gekregen in de collectie.

Joop Levy noemt zich ‘een grote geluksvogel’ en zegt: “Een held is iemand die zijn leven waagt, terwijl hij er niets voor vraagt”.