tickets

Frank Dell

Frank DellIn de nacht van 14 op 15 oktober 1944 stort de Britse Mosquito bommenwerper van RAF piloot Frank Dell neer bij Münster. Frank loopt dagenlang en komt via Winterswijk en IJzerlo in Lintelo terecht bij Jan Ket, de lokale verzetsleider. Hij slaapt boven een vreselijk stinkende geitenstal, maar dat houdt eventuele Duitsers tegen aldus Frank in zijn memoires. Even later verkast hij naar de familie Prinzen op Somsenhuus in IJzerlo waar al snel zeven vliegeniers ondergedoken zijn op dat adres.

De 21-jarige Frank wordt de natuurlijke leider van de groep. Ze raken betrokken bij verzetsactiviteiten op ‘De Bark’, een onbewoonde boerderij in De Heurne die vanaf november 1944 als uitvalsbasis dient van de gecombineerde knokploeg Varsseveld/Aalten (LKP). Het is een hechte groep van 25 à 30 jonge mannen van allerlei herkomst die daar vergadert en traint. Frank helpt mee aan de wapendroppings in de Wolboom.

Als op 26 februari 1945 Duitse militairen de boerderij kort bezoeken neemt de groep het besluit hen te liquideren. Er wordt een ongeluk geënsceneerd, maar de ontploffing en brand slaagt slechts gedeeltelijk. De Duitsers zien direct wat er is gebeurd en hun represailles zijn vreselijk. Op 2 maart 1945 worden 46 mannen uit heel Nederland aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek gefusilleerd.

De onderduikers blijven op Somsenhuus tot de bevrijding, ook als daar een groot aantal Duitse soldaten ingekwartierd is. In zijn boek ‘Mosquito Down’ uit 2014 schrijft Frank Dell uitgebreid over de fatale gebeurtenissen die plaatsvonden in zijn onderduikbuurt en De Bark.

Frank Dell overleed op 30 mei 2022 op 98-jarige leeftijd.