Schenking replica Van Gogh

tickets

Een replica van een schilderij van Van Gogh is op woensdag 31 mei geschonken aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Vrijwilliger André Fukkink nam het schilderij namens het museum in ontvangst. Aanleiding is het 50-jarig jubileum van het Van Gogh Museum dat 50 inspirerende vrijwilligers in het hele land trakteert op een zogenaamde Van Gogh Museum Edition.

André Fukkink dacht aanvankelijk dat het een grap was toen het Van Gogh Museum hem meermaals benaderde met het bericht ‘Gefeliciteerd met een Van Gogh’. Echter, toen vermeld werd dat zijn schoonzoon hem had genomineerd, besefte hij dat dit serieus was. André zet zich in om de herinneringen van onderduikers en verzetsstrijders op te tekenen, zodat deze bewaard blijven voor het nageslacht. Hij heeft veel personen geïnterviewd en in verslagen opgetekend.

Een geel team arriveerde woensdagmiddag met een gele schildersezel bij het Nationaal Onderduikmuseum. Een feestelijk en spannend moment, want het was tot dan toe geheim gehouden welk werk gehuld in een zwarte doek op de ezel stond.

Een kleine groep genodigden telde af van tien tot een en er klonk een enthousiast applaus met het vallen van het doek: daar verscheen een replica van ‘Boulevard de Clichy’. Vincent van Gogh heeft dit impressionistisch schilderij in 1887 in Parijs gemaakt, vlakbij de plek waar hij inwoonde bij zijn broer Theo. Het schilderij krijgt een mooie plek in het Nationaal Onderduikmuseum. Binnenkort kunnen alle museumbezoekers het schilderij bewonderen.