Presentatie korte animatiefilm ‘Kajak’

tickets

Wat zou jij doen als je moet vluchten ? Dat was de grote vraag die de jonge Pieter Timmerman zich stelde tijdens WO2. Een vraag die we als uitgangspunt namen voor de ontwikkeling van een korte animatiefilm.

In deze vrije film, geïnspireerd op Pieter’s oorlogsverhaal, zien we een jongen druk bezig met een bouwplan voor een opvouwbare kajak. Terwijl hij in het geheim werkt aan zijn vluchtmissie is een groep soldaten onderweg naar zijn huis, op een heel andere missie. Ze willen hem arresteren.

Het verhaal van de film is gebaseerd op onderdelen uit het oorlogsverhaal van Pieter Timmerman en is bedoeld om te inspireren, nieuwsgierig te maken en de weg te wijzen naar een breder educatief pakket over het belang van vrijheid en onze democratie.

Pieter is nooit thuis gearresteerd zoals de jongen in de film lijkt en de reden is met opzet onduidelijk. Het kan zijn dat deze jongen moest gaan werken voor de bezetter, dat hij in het verzet zit of dat hij er andere ideeën op nahield.

Het Nationaal Onderduikmuseum wil met dit verhaal een link maken naar deze tijd. Pieter vluchtte voor Nazi-praktijken ten tijde van WO2, helaas zien we vandaag de dag nog veel te veel redenen om ergens voor te willen vluchten. We hopen dat de film jong en oud zal inspireren hier over na te denken.

De film is ter illustratie en ter inspiratie geïntegreerd in de vaste collectie van het museum en is te zien naast het originele kajak frame dat Pieter Timmerman bouwde.

Daarnaast is de film Kajak beschikbaar voor openbare vertoningen en uitzending.

Kajak is gemaakt in het kader van 75 Jaar Vrijheid / Gelderland Herdenkt

Factsheet

Titel: Kajak
Regie & animatie: Udo Prinsen
3D animatie: Stefan Kwint
Muziek: Eddy Koopman
Marimba & slagwerk: Esther Doornink
Mastering: Arend Liefkes