Duitse vakbond: “bedankt voor onderduikhulp”

tickets

Tijdens een herdenkingsbijeenkomst op vrijdag 8 mei in Aalten, georganiseerd door de Nederlandse vakbonden FNV en CNV en de Duitse vakbond DGB, bedankte de DGB Nederland voor het opvangen van Duitse vakbondsleden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Wilco Veldhorst van vakbond FNV regio Nijmegen is er specifiek gekozen voor Aalten. “In Aalten zaten naar verhouding veel mensen ondergedoken. 1 op de 5 gezinnen had onderduikers in huis. Tijdens een gesprek met mijn Duitse collega realiseerde hij zich dat ze daar nooit hun dank voor hadden uitgesproken.” Om dat alsnog te doen zal de Deutsche Gewerkschaftsbund de burgemeester van het Achterhoekse dorp een plaquette aanbieden, om mensen die onderdak boden aan Duitse onderduikers te bedanken.

Tweede Wereldoorlog

Antoon Stapelkamp gememoreerd

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst werd oud-Aaltenaar Antoon Stapelkamp (1886-1960) door de bestuurder van het CNV gememoreerd.

Stapelkamp was meer dan 20 jaar werkzaam in de hoornindustrie (bij Ten Dam en Manschot in Aalten). In 1914 was hij mede-oprichter van de Vereeniging van Christelijke Hoornbewerkers, een plaatselijke vakbond die zich op 1 maart dat jaar als zelfstandige organisatie bij het CNV aansloot. In 1946 werd hij Tweede Kamerlid van de ARP.

Lees zijn gehele biografie hier.

‘Achterhoekers vinden het heel normaal’ Of er ook onderduikers, of mensen die onderduikers in huis hadden, bij de dag aanwezig zullen zijn is niet duidelijk. Veldhorst: “CNV heeft leden uit die tijd kunnen achterhalen, niet zo heel veel mensen uit die tijd leven nog of zijn dement. Ook de Achterhoekse volksgeest speelt mee. Ze vinden het allemaal heel normaal dat ze dat deden.” De plaquette komt te hangen in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

 

Antoon Stapelkamp