5 oktober 2018 t/m 25 augustus 2019

In de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ wordt voor het eerst duidelijk dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uiterst belangrijk is geweest. Deze geschiedenis wordt verteld door de mensen die er bij waren via bronnenmateriaal zoals brieven, dagboeken, film en foto’s.

Het Nationaal Onderduikmuseum Aalten belicht de vaak essentiële betekenis van de vrouwen in hun rol als ‘managers’ van het verzet. Doordat vanaf 1933 in de grensstreek het verdrukkende regime van de nazi’s duidelijk voelbaar was, werd direct na de inval in Nederland door Helena Theodora Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek) de oprichting van het georganiseerde landelijke netwerk Hulp aan Onderduikers (LO) geïnitieerd. Zij was het die dominee Fredrik Slomp (alias Frits de Zwerver) overhaalde daaraan mee te werken.

Met tien vrouwen als voorbeeld worden de verschillende rollen, die vrouwen in het verzet hebben ingenomen, verduidelijkt. Zij opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend, ook door eigen toedoen. In de tentoonstelling staan de indringende verhalen centraal van de mensen die er bij waren via niet eerder ontsloten bronnenmateriaal in de vorm van interviews, brieven, dagboeken, betekenisvolle voorwerpen en foto’s. Met randprogrammering, educatieve lesbrief, lezingen en debat.

Voor het eerst wordt in een expositie duidelijk dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog met name vanaf 1943 essentieel was. Het gaat daarbij om de breedte van het verzet: sabotage, halen en leveren van goederen en wapens, het geven van inlichtingen en het verlenen van hulp aan en doorsluizen van onderduikers en gestrande geallieerde militairen.

De vrouw als spil van het verzet

Niet de oorlog maar het burgerperspectief

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. In het museum kan een breed en (inter)nationaal publiek de verhalen van ‘gewone’ burgers in oorlogstijd beleven op een authentieke plek van geschiedenis. Het museum richt zich specifiek op de jeugd en gebruikt de verhalen van toen om het gesprek over nu te voeren. De geschiedenis van het verzet en het landelijk onderduiknetwerk wordt educatief vertaald, geactualiseerd en verbonden met de actuele thematiek van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Ligging

Het museum is gevestigd in de grensgemeente Aalten, direct aan de grens van Nederland en Duitsland waardoor de tegenstelling bezetter en bezette een eigen betekenis krijgt. Dat wordt versterkt door de verschillende verbindingen die er waren over en weer. De lange geschiedenis en het mooie coulisselandschap van Aalten en het eeuwenlange geschiedenis van samen wonen en werken vormen daarbij een rijke bron en aantrekkelijke setting.

De expositie maakt deel uit van 2018 Jaar van Verzet

De expositie is mede mogelijk gemaakt door steun van:

mvws-vfonds
Provincie Gelderland logo