Bombardement Dijkstraat 24 maart 1945

Zaterdag 24 maart 1945 duiken boven Aalten plotseling vliegtuigen gierend omlaag. Vrijwel direct hoort men het fluitend geluid van de vallende bommen. De fabrieken aan de Dijkstraat zijn het doelwit. Een deel van de textielfabriek en het kantoor van Driessen wordt plat gebombardeerd. Ook de fabriek van de Aaltense Tricotagefabriek (ATF) verandert in een puinhoop. Van de brug aan de Dijkstraat tot aan de spoorbaan zijn huizen totaal verwoest, anderen hebben zeer ernstige schade opgelopen. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Er zijn zeker 18 tot 19 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het precieze aantal is tot op heden niet exact bekend.

Bij smid Umbach wordt de kelder, waar vader Umbach (43 jr.) en drie van zijn kinderen (13 jr. 10 jr. en 5 jr.) schuilen, door een voltreffer geraakt. Allen komen om. De moeder uit het gezin en een andere zoon overleven ternauwernood door onder een tafel in de keuken te kruipen. Even verderop komt het echtpaar te Linde-Wechelaar (beiden 68 jaar) en hun 40-jarige zoon om het leven. Bij Koelman zijn vader (55 jr.) en dochter (20 jr.) omgekomen. Ook J.H.A. Tepe (50 jr.), M.C.J. Leemhorst (34 jr.), A. Lamers (73 jr.) S.J.Kamphuis (14 jr.), J.H. van Mechelen (15 jr.) behoren tot de slachtoffers. Voorts een drietal evacués, te weten C, van Ingen (79 jr.), C.H. Stokking (25 jr.) en een onbekend 15 jarig meisje uit Haarlem. In de Aaltense Courant van 4 mei 1945 en in het boek “Er op of er onder” worden nog een tweetal slachtoffers genoemd: M.J. Praster-Polman (28 jaar) en een zekere G.A. van der Meulen. (44 jr.).

Er zijn ook vele gewonden. De toegesnelde hulpdiensten van het Rode Kruis en de Luchtbescherming hebben hun handen vol werk om de doden te bergen en overlevenden onder het puin vandaan te halen. Er zijn ook bommen gevallen in de Stationsstraat, De Wheme, Kerkstraat, Hofstraat, Hogestraat Boomkampstraat. Aan de Parallelweg en Koopmanstraat, bezuiden de spoorlijn zijn panden beschadigd. Ook vallen er nog bommen in de Hogestraat, Molenstraat en Varsseveldsestraatweg.

Bommen in Barlo

Aan de Meinenweg in Barlo vallen die middag ook bommen. Daarbij komt en een onbekend aantal Duitsers om. B.H. Ebbers (77 jr.) wordt getroffen door granaatscherven en overlijdt twee dagen later aan zijn verwondingen. ’s Avonds wordt in het dorp menigeen nog opgeschrikt door ontploffende blindgangers en felle banden. Na deze zwarte zaterdag trekken velen weg uit het dorp en zoeken onderdak bij boerderijen in de buurtschappen.

Alle slachtoffers zijn (soms tijdelijk) begraven op de diverse begraafplaatsen in Aalten.

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Begraafplaats Varsseveldsestraatweg, Aalten:

R.K. begraafplaats, Piet Heinstraat, Aalten:

Graf onbekend:

  • Gerrit A. van der Meulen, 44 jaar
  • Maria Johanna Praster-Polman, 28 jaar
  • onbekend meisje uit Haarlem, 15 jaar

Bronnen:
Aaltense Courant, 4 mei 1945.
Aalten in Bezettingstijd, B. de Joode
Er op of er onder: Aalten, het land der onderduikers en illegaliteit. G.W. Vaags
Aalten in Oorlogstijd. J.G. ter Horst

Bombardement Dijkstraat
Bombardement Dijkstraat
Bidprenten familie Umbach
Bidprenten familie Umbach
Bidprenten familie Umbach
Bidprenten familie Umbach
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Kees RuizendaalBidprent pastoor Van Rooijen