Dik de Boef (1940) was een kind in oorlogstijd en dat heeft zijn leven bepaald. Hij maakte het bombardement mee in Rotterdam van 14 mei 1940, nog in de buik van zijn moeder. Het gezin verhuisde naar Arnhem en daar overleefde Dik maar net het vergissingsbombardement Operatie Market Garden op 22 februari 1944. Het tweede bombardement in zijn nog korte leven. Na een halve dag zoeken werd hij onder het puin vandaan gered.
Het verhaal is vastgelegd in het boekje “Ik was kind in oorlogstijd en dat heeft mijn leven bepaald”. Het boek is een coproductie van het Nationaal Onderduikmuseum en het museum en herinneringscentrum voormalig concentratiekamp Sachsenhausen Oranienburg Duitsland en het is verschenen zowel in het Nederlands als Duits bij uitgeverij Metropol, Berlijn. Het boekje is geïllustreerd met foto’s en een aantal tekeningen door Karel Kindermans, beeldend verhalenverteller.
Over dat verhaal én de weg die hij aflegt om met deze traumatische ervaringen om te gaan, vertelt hij jaarlijks op scholen. Dit jaar zou hij erover vertellen bij de herdenking van concentratiekamp Sachsenhausen dat vandaag 75 jaar geleden werd bevrijd. Tenminste, als corona dat niet had verhinderd.
Het kamp Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp lag 35 kilometer van Berlijn en werd in 1936 ter gelegenheid van de Olympische Spelen gebouwd door gevangenen. Het kamp lag in de wijk Sandhausen in de stad Oranienburg.
Het verhaal is ook opgenomen in de Tentoonstelling ‘Kind van de Vrijheid’ in het Onderduikmuseum Aalten dat op 3 april jongstleden geopend zou worden door HKH Prinses Margriet. Het boekje zou daar ook gepresenteerd worden. Helaas heeft de Coronacrisis roet in het eten gegooid.
De beide voorwoorden van de directeur van het Onderduikmuseum Gerda Brethouwer en van de directeur Sachsenhausen Axel Drecoll spreken van een verhaal dat symbool staat voor alle verhalen van kinderen die oorlog en geweld hebben ervaren waar ook ter wereld. Deze geschiedenis geldt niet alleen voor de jaren 1940-1945 maar ook voor het heden zoals blijkt uit de bijdrage in de tentoonstelling van Ghassan Aleleiwi die met zijn ouders en zusje is gevlucht uit Damascus, Syrië.
Het is een verhaal niet alleen van leed maar ook van veerkracht dit geldt voor alle personen die in de bovengenoemde tentoonstelling aanwezig zijn.
Gerda Brethouwer schrijft in haar voorwoord; “Het kind in onszelf wordt aangesproken en tegelijkertijd onze behoeften het te beschermen. Laten we luisteren naar die stem van dat kind en samenwerken om vrede en vrijheid te waarborgen”.
Axel Drecoll schrijft in zijn voorwoord “zijn levensverhaal is enerzijds verdrietig en stemt tot nadenken. Maar het is ook een mooi verhaal dat vertelt over een man, die zeer positief en verbindend werkt en daarmee zal doorgaan. In ieder geval is dit indrukwekkende levensverhaal zeer de moeite waard om te lezen”.
Het boekje is verkrijgbaar via het Nationaal Onderduikmuseum, info@onderduikmuseum.nl.