Naast het onderduikthema verhaalt het museum over het leven en werken van Aalten en omgeving door de tijd heen. Dit gaat terug tot de prehistorie en laat de agrarische ontwikkeling en de overgang naar het industriële tijdperk zien.

De textielindustrie is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Aalten. Bezoek onze textielkamer en maak kennis met de families Driessen die begin 19e eeuw vanuit Duitsland naar Aalten kwamen om hier fabrieken op te richten. Te zien is een selectie uit het textiel dat in hun fabrieken is gemaakt. Een speciale wandelroute laat de bloeiperiode van de textielindustrie in Aalten op een bijzondere manier tot leven komen.

Opzetten kettingdraden van spoelen
Stokkenloods Adm. de Ruyterstraat

Uniek in Nederland is de hoornindustrie die van 1855 tot midden vorige eeuw in Aalten floreerde. ‘Duitsche pijpen’, wandelstokken, knopen en kammen waren de voornaamste producten. In de Hoornkamer ziet u deze en nog andere voorwerpen van hoorn en maakt u kennis met de vijf families die de hoornindustrie in Aalten gestalte hebben gegeven. Aan de hand van de Hoornroute wandelt u langs plekken waar de hoornindustrie zich in heeft gemanifesteerd.

De agrarische collectie in de oude Dorpsboerderij laat zien hoe boeren vroeger leefden en werkten. Veel van wat zij nodig hadden, werd zelf gemaakt. Van boerenkarren tot bedsteden en weefgetouwen. Zeldzaam is de complete radmakerij, verrassend het goedgevulde linnenkabinet.

Neem ook eens plaats in ons compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.

Erfgoed Aalten

De gemeente Aalten is rijk is aan cultuurhistorisch erfgoed. Elke plek heeft haar eigen verhaal. De verhalen leest, hoort en ziet u hier terug:

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0