Nieuwe website drama Rademakersbroek

Op 2 maart 1945 worden 46 mannen uit heel Nederland aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek gefusilleerd. Allen zijn zogenaamde ‘Todeskandidaten’ uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. De jongste is 18, de oudste 65 jaar. Onder hen zijn kopstukken van het verzet uit het gehele land, vooral uit de Randstad, Gelderland en Overijssel. Ze zijn aan het einde van de oorlog opgepakt, maar zullen de bevrijding net niet halen: slechts 4 weken na hun dood worden Aalten en omgeving bevrijd. Tot onnoemelijk leed van de families die zij achterlaten: (zwangere) vrouwen, kinderen, ouders, broers en zussen. Ook volgende generaties zullen onder dit trauma lijden. De massa-executies net voor de bevrijding waren volgens Joost Rosendaal, historicus van de Radboud Universiteit, bedoeld om het verzet te breken. In tegen-stelling tot die van De Woeste Hoeve en Putten is de massa-executie Rademakersbroek tot nu toe niet of nauwelijks bekend.

Nationaal Onderduikmuseum in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting onderzoekt onder de noemer ‘Geef de namen een gezicht’ dit drama. De 46 mannen waren in de vroege ochtend op 2 maart uit de gevangenis opgehaald. Zij werden als vergeldingsactie voor de dood van vier Duitse militairen doodgeschoten op de akker van boer Kraaijenbrink bij het Rademakersbroek, Varsseveld. Van de slachtoffers waren tot voor kort slechts de namen, leeftijden en woonplaats bekend. Bijna 75 jaar na dato is er nu een speciale website met de persoonlijke verhalen en geschiedenis van de 46 mannen die op 2 maart 1945 in de vroege ochtend de dood vonden.

Geef de namen een gezicht

Al jaren werken Verhalenvangers van het Nationaal Onderduikmuseum aan het vergaren van informatie over de vermoorde mannen. In het kader van het Jaar van Verzet is onder-zoeker en nabestaande Kirsten Zimmerman gevraagd het museum te ondersteunen bij deze zoektocht. Met als titel: ‘Geef de namen een gezicht’ en met steun van het vfonds en het ministerie van VWS is het doel de mannen letterlijk een gezicht te geven. In het verleden bleef het drama – behalve de jaarlijkse herdenking op locatie in de gemeente Oude IJsselstreek – onderbelicht. Ook landelijk is deze massa-executie op het einde van de oorlog niet of nauwelijks bekend. De 46 slachtoffers zijn als groep nooit apart onderzocht. De aandacht ging doorgaans uit naar de aanleiding van deze ‘vergeldingsactie‘ en de verzetsgroep de Bark.

De nieuwe website www.de46vanhetrademakersbroek.nl geeft achtergrondinformatie over deze ingrijpende gebeurtenis en toont wie deze mannen waren: hun ouders, verzets-kameraden en geliefden. Een educatief project en adoptieplan van de namen van slachtoffers maken deel uit van het onderzoek.