Expositie Razzia op de Kerken in Aalten

Op zondag 30 januari 1944 vond in Aalten een razzia op de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk plaats, één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren, waarvan 48 jongemannen het slachtoffer werden. Aan de hand van verhalen, uniek fotomateriaal en filmfragmenten, documentatie en kunstzinnige uiting wordt ingegaan op de razzia en de gevolgen daarvan.

Lezing over ‘Geleende Gezichten’

Op woensdag 24 juli 2019 verzorgen Koos en Ada Stel in het Nationaal Onderduikmuseum een lezing over de expositie ‘Geleende gezichten’ in samenwerking met de Aaltense synagoge.

Expositie ‘Bezield Erfgoed’

Bezield Erfgoed is een expositie in drie delen en op drie locaties: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, Grenslandmuseum in Dinxperlo en ’t Grachthuys in Bredevoort in de periode 6 juli tot 25 september 2019. De expositie vertelt het verhaal van het landschap, de wegen en de nederzettingen in de gemeente Aalten. Dat gebeurt aan de hand […]

Lezing over verzetsvrouwen

Op donderdag 27 juni 2019 houdt journalist Karel Berkhuysen een lezing in het Nationaal Onderduikmuseum over twee moedige verzetsvrouwen: Annie de Graaf en Annie Lebbink.

KRAS | Kerf – Hoe de regen hoop bracht

Het indringende verhaal van Haidar Habash in een muzikale vertelling. Try-outs St. Gekkoo in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

Zaterdag 4 mei (14.00 uur en 15.30 uur);
Zondag 5 mei (14.00 uur en 15.30 uur).

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Aaltens en Schevenings mannenkoor samen in concert

Op zondag 5 mei geven het Aaltens Christelijk Mannenkoor en het Christelijk Mannenkoor Scheveningen gezamenlijk een concert ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. Het concert vindt plaats in de Oude Helenakerk op de Markt in Aalten om 15.30 uur. De toegang is gratis.

Lezing ‘De laatste getuige’

Hoe overleef je drie concentratiekampen en een van de grootste scheepsrampen aller tijden? In het boek ‘De laatste getuige’ wordt het verhaal van Wim Aloserij uit Lochem verteld, waarover op 2 mei een lezing wordt gehouden in het Nationaal Onderduikmuseum.

Rondleidingen Aaltense Gängeskes

Door de enthousiaste reacties van deelnemers hebben de gidsen besloten ook in 2019 weer regelmatig rondleidingen door de Aaltense Gängeskes te geven. De eerstvolgende wandeling vindt plaats op zaterdag 20 april 2019 om 14 uur, de gids vertrekt vanaf de hal van het Nationaal Onderduikmuseum / VVV. Prijs: 5 euro per persoon. Opgave vooraf is niet nodig.

Lezing drs. John Breukelaar “Verscholen in Varsseveld”

Op donderdag 21 maart, 19.30 uur (inloop 19.00 uur), vertelt John Breukelaar over verzet en onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.John Breukelaar groeide op in het centrum van Varsseveld. De zusters Minnie en Gerrie Jolink waren destijds de naaste buren van zijn grootouders.

De vrouw als spil van het verzet

Van 5 oktober 2018 tot en met 25 augustus 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien. De tentoonstelling zal worden geopend door Gerdi Verbeet, oud voorzitter van de Tweede Kamer en momenteel voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu

Op 5 oktober 2018 opent de reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten. Palet van Verzet is deel van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018: Jaar van Verzet.

Aaltense Musea en Grenzhoppers

60 Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers ontmoeten elkaar in het TextilWerk in Bocholt tijdens de 2e plenaire bijeenkomst van de „Grenzhoppers“ „De huidige Grenzhoppers bijeenkomst vindt plaats op een bijzondere locatie, namelijk in het nieuwe culturele centrum tussen Bocholter Aa en Industriestrasse – in het kort kubaai genoemd.”, begroette de eerste wethouder van Bocholt de 60 [...]

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.