Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Het museum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.
Beleef mee hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Bemerk dat er bij ‘goed of fout’ veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit.
Het museum heeft ook een ‘Escape Room voor de Vrijheid’. Wanneer je deze escape room binnentreedt heb je aan de deur met je vrijheid betaald… In de escape room krijg je de vraagstukken en de dilemma’s die iedereen zal tegenkomen wanneer hij of zij moet vluchten.
Het museum heeft een euregionale samenwerking en een breed educatief aanbod. Met wisselexposities wordt ingehaakt op diverse thema’s van het museum.
Ontmoet Jennie Kempink, Ivy Philips en ‘Ome Jan’ Wikkerink. Zij hebben elk hun eigen, unieke verhaal met betrekking tot de oorlogsjaren in Aalten:
Het pand Markt 12: een korte rondleiding
Het huis, een rijksmonument, is naar de sfeer van de tijd 1940-1945 ingericht. De originele onderduikplek en de schuilkelder zijn beide nog toegankelijk. Markt 12 geeft weer hoe mensen in Nederland en in Duitsland de oorlogsjaren meemaakten en hoe zij in hun persoonlijke leven op de bezetting reageerden. Het museum wil simpele antwoorden bij een complexe historie vermijden.

Bij binnenkomst in de hal zien we dat hier gaat over keuzes maken tijdens de Tweede Wereldoorlog: Jo...
Lees meerDe bewoners van Markt 12, een gezin met kinderen, moesten tijdens de oorlog hun woonruimte noodgedwo...
Lees meerDe opkamer ‘vertelt’ over de Atlantikwal, een door de Duitsers aangelegde verdedigingswal langs ...
Lees meerDe keuken werd tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas veel te weinig gebruikt waarvoor ze bedoeld was...
Lees meerOnder het huis was een schuilkelder, waar alle mensen uit de buurt naartoe vluchtten tijdens luchtal...
Lees meerIn de zijgang staat het thema propaganda centraal. Zowel de Duitsers als de geallieerden en het verz...
Lees meerHelemaal boven, op de zolder, zien we van alles gebeuren. Er is een illegale drukkerij, een onderdui...
Lees meerToch ging in de oorlog, ondanks de moeilijke tijden, het leven van de bewoners van het huis gewoon v...
Lees meerNet als de vader van het gezin, moesten veel Nederlandse mannen voor de Duitsers werken: de Arbeitse...
Lees meer