Oorlogsgravenroute

Ter nagedachtenis van onze familieleden, dorpsgenoten, vluchtelingen en militairen die het slachtoffer zijn geworden van de oorlogshandelingen en het nationaal socialisme ten gevolge van WO2, zijn de oorlogsgraven op de begraafplaatsen in de gemeente Aalten gemarkeerd met bordjes.

De begraafplaatsen zijn:

  • Alg. begraafplaats Berkenhove (ingang Barlosweg) Aalten
  • Oude Alg. Begraafplaats Varsseveldsestraatweg Aalten
  • Oude R.K. begraafplaats Piet Heinstraat Aalten
  • Oude Alg. begraafplaats Prins Mauritsstraat Bredevoort
  • Oude R.K. begraafplaats Bolwerkweg Bredevoort
  • Oude Alg. Begraafplaats Kerkhofstraat Dinxperlo
  • Joodse begraafplaats Haartsestraat Aalten
    (paneel met namen Joodse slachtoffers gemeente Aalten)

Voor een overzicht van plaatsgenoten die zijn gestorven als gevolg van oorlogshandelingen of die tijdens WO2 een belangrijke rol hebben gespeeld, bijvoorbeeld in het verzet, klik hier.

Verhalen bij oorlogsgraven in Aalten en Bredevoort

‘Ome’ Jan Wikkerink en Dela Wikkerink-Eppink

‘Ome’ Jan Wikkerink en Dela Wikkerink-Eppink

Jan Wikkerink is in de Achterhoek de grote leider van de L.O. Zijn vrouw Dela is een spil in het Verzet. Hun woning aan de Patrimoniumstraat is een opvang- en doorgangshuis waar veel opgejaagde mensen hun toevlucht vinden.
Het noodlot van een ‘spitter’

Het noodlot van een ‘spitter’

Op 24 maart 1945 is het in de hele regio onrustig. De hele dag doorkruisen Jabo’s (jachtbommenwerpers) het luchtruim op zoek naar vijandelijke doelen.
Hendrik Heideman

Hendrik Heideman

Als de bezetter dreigt 11 mannen dood te schieten als er zich niet voldoende mannen melden voor de arbeidsinzet, is Hendrik Heideman één van velen die zich aanmelden.
Hans Wiggers

Hans Wiggers

Hans Wiggers is een zoon van Wiggers van de timmerfabriek Luimes en Wiggers. Na de bevrijding van Aalten meldt Hans zich vrijwillig aan bij het Dutch National Battalion (DNB).