We Can Do It! – Rosie the Riveter

Vrouwen die werkten voor de vrijheid

Van 8 juni tot en met 16 september 2018 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de expositie We can do It !- ‘Rosie the Riveter’ te zien. Rosie is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de plek in de fabrieken innamen van de mannen die vochten aan het front. De vrouwen deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn.

We can do it!

Letterlijk vertaald betekent Riveter ‘klinknagelschietster’, op dat moment het belangrijkste beroep bij het maken van vliegtuigen. Voor het maken van één B-26 bommenwerper moesten 25.000 onderdelen aan elkaar bevestigd worden met 300.000 klinknagels. De duizenden vrouwen die dit werk deden werden symbool voor de werkende vrouw in oorlogstijd. Maar vrouwen deden veel meer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal waar mannen naar het front gingen namen zij het werk over. Ze onderhielden de spoorwegen, werkten bij de brandweer, vlogen transportvliegtuigen, haalden de oogst binnen, testten wapens, tekenden blauwdrukken en nog veel meer.

Van de schitterende propagandaposters die vrouwen opriepen te gaan werken tot de soms weinig glamoureuze realiteit van lange overuren maken en slapen in een overvolle noodwoning: de tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’ zet hun veelzijdige verhaal in een brede internationale context. Ook wordt getoond hoe deze geschiedenis generaties vrouwen inspireerden en hoe de beroemde poster met de slogan ‘We Can Do It!’ een feministisch icoon werd.

De tentoonstelling is geproduceerd door het Vrijheidsmuseum dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

We Can Do It! – Rosie the Riveter
platformwo2