Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Het museum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Beleef mee hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Bemerk dat er bij ‘goed of fout’ veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit.

Naast het onderduikthema beschikt het museum over een uitgebreide collectie over de Aaltense historie, waaronder de textielindustrie, die belangrijk was voor de ontwikkeling van Aalten, de hoornindustrie met zijn unieke karakter en de agrarische geschiedenis.

Het museum heeft ook een ‘Escaperoom voor de vrijheid’. Wanneer je deze Escaperoom binnentreedt heb je aan de deur met je vrijheid betaald… In de Escaperoom krijg je de vraagstukken en de dilemma’s die iedereen zal tegenkomen wanneer hij of zij moet vluchten.

Het museum heeft een euregionale samenwerking en een breed educatief aanbod. Met wisselexposities wordt ingehaakt op diverse thema’s van het museum.

Leerzaam en spannend voor alle leeftijden!

museum

Ontmoet Jennie Kempink, Ivy Philips en ‘Ome Jan’ Wikkerink. Zij hebben elk hun eigen, unieke verhaal met betrekking tot de oorlogsjaren in Aalten:

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

Andere Captcha. captcha txt
0