“Het geeft ons veel voldoening”

VVV en Nationaal Onderduikmuseum zoeken vrijwilligers

Bezoekers van VVV Aalten en het Nationaal Onderduikmuseum (voorheen Aaltense Musea) worden ontvangen en wegwijs gemaakt door een enthousiaste groep baliemedewerkers. De werkzaamheden worden verricht op vrijwillige basis. Lia de Ridder, één van de baliemedewerkers, geeft aan: “Het is erg leuk en afwisselend werk. Je ontmoet veel mensen en we horen veel verhalen. Het geeft ons veel voldoening! We zijn op zoek naar collega’s die één of meer dagdelen per week willen helpen.”

Vrijwilligster Hannie Rutgers vertelt: “We zijn op zoek naar nieuwe baliemedewerkers maar ook op andere plekken bij het VVV en het museum is van alles te doen! We zoeken bijvoorbeeld ook gastvrouwen en -heren voor het museumcafé maar bijvoorbeeld ook rondleiders, PR mensen en nieuwe mensen voor de expositiecommissie zijn van harte welkom.”

Visitekaartje

Baliemedewerkers zijn het visitekaartje van VVV Aalten en het Nationaal Onderduikmuseum. “Als mensen binnenkomen staan wij klaar om ze te woord te staan. Gasten komen hier om verschillende redenen, voor het kopen van een streekproduct of voor informatie over evenementen in de buurt, voor het kopen van een VVV cadeaukaart of om een expositie, de escape room of het onderduikmuseum te bezoeken. Uit heel Nederland en ook uit Duitsland weet men ons te vinden. Dat maakt ons werk erg interessant. Uitzoeken waar bezoekers naar op zoek zijn, goed luisteren en adviseren, dat is onze taak. Daarom is het handig om op de hoogte te zijn van een stukje geschiedenis van Aalten, bijvoorbeeld van de textiel- en hoornindustrie. Zelf vind ik het heel fijn als mensen met een goed gevoel hier weg gaan”, merkt Cecile Nijhoff op.

Verhalen

Veel verhalen krijgen de baliemedewerkers te horen, vooral als verschillende generaties het museum bezoeken. Janny Krieger: “We zien vaak opa’s en oma’s met hun kleinkinderen hier en de ouderen hebben vaak zoiets van: we gaan jullie vertellen over vroeger en de tweede wereldoorlog. Meestal zijn kinderen erg geïnteresseerd maar soms ook niet en dan rennen ze rond… Als er heel bijzondere verhalen worden verteld lichten we de werkgroep Verhalenvangers in.” Ze vervolgt: “Ook advies geven over de vele fiets- en wandelroutes van de regio behoort tot onze werkzaamheden. Het werk aan de balie is voor ons zelf ook heel leerzaam. Als het even rustig is lezen we ons in over nieuwe routes, de komende expositie of een boek over onze regio dat binnenkort uitkomt. Erg interessant allemaal!”

Heel leuk werk

De vier baliemedewerkers zijn het roerend met elkaar eens. “Het is gewoon heel leuk werk! Maar er wordt wel wat verwacht van ons. We moeten dienstverlenend en gastvrij zijn, om kunnen gaan met de computer en ook enigszins flexibel zijn. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend! Als je bent ingeroosterd is het natuurlijk de bedoeling dat je ook komt. Het is trouwens erg fijn dat eigen ideeën, eigen inbreng worden gewaardeerd”, vertelt Hannie. Ze glimlacht: “We worden gevraagd om nu en dan op beurzen en evenementen te staan zoals op de Farm & Country Fair en op de Aalten Dagen. Dat is leuk om te doen, we verkopen dan boeken of streekproducten.

Wilt u onze collega worden?

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Aalten (en omstreken) en/of lijkt het u leuk om deel uit te maken van een enthousiast team van vrijwilligers en heeft u een paar uurtjes tijd vrij?

Aanmelden kan bij: [email protected] of via 0543-471797.

Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Opnames TV Gelderland in Nationaal Onderduikmuseum AaltenWe can do it! - Rosie the Riveter