Vacature collectiemedewerker (onbezoldigd)

Wie zijn wij?

Het Nationaal Onderduikmuseum vertelt met kleine verhalen de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn verhalen over hoe de mensen leefden in oorlogstijd, voor welke dilemma’s ze zich geplaatst zagen en hoe belangrijk de sociale verbanden waren. De verhalen vertellen over (joodse) onderduikers en de mensen bij wie ze onderdak vonden, over verzetsmensen en vele anderen. Ook in onze huidige tijd is er sprake van achterstelling en uitsluiting, geweld en zelfs oorlog. Met de verhalen van toen leggen we verbinding met het heden om zo het belang van democratie en mensenrechten uit te dragen. Educatie is belangrijk. Met regelmaat worden schoolklassen in het museum ontvangen.

Waar bestaat onze collectie uit?

Vaak hoort bij een persoonlijk verhaal een bijzonder voorwerp. Zoals het verhaal van Joop, het joodse onderduikkind, die via het verzet een houten vliegtuigje kreeg toen hij acht jaar werd. Dat werd gemaakt van een houten wc-bril door twee onderduikers. Of het verhaal van Miep die een vliegtuig zag neerstorten. Haar ouders gaven haar een hangertje van glas van het vliegtuigruitje waarin een zilveren Wilhelmina-dubbeltje is gezet. Het museum beschikt zo over een unieke collectie die verder groeit. De voorwerpen en de verhalen worden geregistreerd en goed bewaard en we werken hard alles goed te kunnen ontsluiten voor onderzoek en presentatie aan een breder publiek. Ook is er goed contact met de (familie van) getuigen, mensen van wie wij collectie hebben ontvangen en deskundigen zowel in- als extern.

De vacature

We zijn toe aan uitbreiding van onze groep collectiemedewerkers. Mensen die een of meerdere onderdelen willen oppakken, het bijvoorbeeld leuk vinden te informeren, het materiaal te inventariseren, te registeren, de spullen verantwoord op te ruimen, af te stemmen met andere musea, de informatie vast te leggen of onderzoekers te helpen met het vinden van informatie. De dagindeling kan naar eigen inzicht besteed in het museum.

Spreekt een van de activiteiten je aan en ben je minimaal een dagdeel per week beschikbaar, dan nodigen wij je uit een mail te sturen naar info@onderduikmuseum.nl. Voor meer informatie over deze functie of het museum kan telefonisch contact opgenomen worden met Karin Nauta (06-22443746).

Zie ook onze website met informatie over het museum of de website Collectie Gelderland.

Het Nationaal Onderduikmuseum maakt deel uit van de landelijke Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 (SMH) en is aangesloten bij Erfgoed Gelderland. De registratie gebeurt in een geautomatiseerd systeem. Je krijgt hiervoor instructie en begeleiding.