Slachtoffer van de Kerkrazzia

Op 30 januari 1944 wordt Johan Korten samen met 47 andere jongemannen opgepakt bij de razzia op de kerken in Aalten. Hij komt in kamp Amersfoort terecht en wordt daar na verloop van tijd in een buitenkommando geplaatst, waar hij verdedigingswerken moet graven bij vliegbasis Soesterberg.

Op 8 maart 1944 worden er door de Geallieerden luchtaanvallen uitgevoerd op de basis. Onder de gevangenen zijn vele doden en gewonden. Onder de zwaar gewonden bevinden zich een aantal van de opgepakte mannen van de kerkrazzia, o.a. Hendrik Stronks, Roel Zielstra, Piet van der Harst, Willem Blom en Johan Korten.

Allen worden opgenomen in het Elisabethziekenhuis te Amersfoort. Enkele dagen later, op 12 maart, overlijdt Johan Korten op de leeftijd van 19 jaar.

Op 16 maart wordt hij vanuit de Westerkerk begraven op Berkenhove. Ds. P. Kuijper spreekt aan het begin van zijn prediking: “Het voorspel van het dramatisch sterven van Johan Korten, broeders en zusters, begon eigenlijk zoals ge weet, op Zondag 30 januari j.l. , dien dag, waarop hier in dezelfde kerk, waarin hij ruim 19 jaar geleden gedoopt werd en waarin wij vandaag zijn heengaan gedenken, de trawanten van de bezettende macht een groot aantal jonge menschen, waaronder ook Johan, gevangen namen, om dat lot der geknechtheid van het Nederlandsche volk persoonlijk aan den lijve te ondervinden en te ondergaan.”

Begraafplaats Berkenhove, Aalten:

Bronnen:
Archief: Kamp Amersfoort
Liturgie begrafenis Johan Korten
Research: Gerrit Nijman en Louis Veldhuis
Aalten in Oorlogstijd. Auteur: J.G. ter Horst
Kerk in de lens: J.G. ter Horst

Johan Korten
Recent Posts
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0
Graf Gerrit Hendrik en Ineke BrinkmanArend Jan Jansen