Basisonderwijs

oorlogsmuseum

PO-01 De kleine zoektocht:
op ontdekking in Markt 12

Doelgroep: Basisschoolleerlingen vanaf 8 jaar.

Door middel van een speurtocht gaan de leerlingen in kleine groepjes op ontdekkingstocht door het museum. Een rondleider leidt het bezoek in en begeleidt ook de leerlingen.

PO-02 De zoektocht:
op ontdekking in Markt 12

Doelgroep: basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8.

Dit programma is zeer geschikt voor een eerste kennismaking met het museum. Met behulp van de speurtocht leren de kinderen de belangrijkste thema’s kennen van de expositie. Ze worden door een medewerker van het museum begeleid.

PO-03 JA?! NEE?! MISSCHIEN?!
op ontdekking in Markt 12

Doelgroep: basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8.

In het museum worden de leerlingen aan de hand van voorbeelden geconfronteerd met diverse mogelijkheden van keuzes, waarvoor de mensen gedurende de bezettingstijd stonden. Hierbij wordt ook een koppeling met het heden meegenomen. Een museummedewerker ontvangt en begeleidt de leerlingen.

Wilt u reserveren? Dan vindt u het boekingsformulier voor het basisonderwijs hier. Alle lespakketten zijn tweetalig: Nederlands en Duits. Zij zijn ontwikkeld voor een bezoek aan het museum van 1,5 uur en vereisen en vereisen begeleiding door een museummedewerker.

Voortgezet onderwijs

oorlogsmuseum

Het jaar 2015 was bijzonder, we vierden immers dat we 70 jaar geleden werden bevrijd van de Duitse bezetting. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er in West-Europa zo’n lange tijd vrede is. Maar de oorlog mag nooit vergeten worden. Ook jongeren moeten ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en om (moeilijke) keuzes vraagt.

Daarom nodigen we leraren van scholen in het voortgezet onderwijs graag uit om met hun leerlingen het Nationaal Onderduikmuseum te bezoeken. In deze oorspronkelijke locatie kunnen zij de verhalen van de bewoners tijdens WOII interactief beleven. Er heerst een authentieke sfeer, die voor een tastbare beleving zorgt. Onze schoolprogramma’s voor het voortgezet onderwijs zijn gebaseerd op interactieve didactiek. Reken voor een bezoek van een klas ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Wilt u meer informatie? Klik HIER voor de online brochure met een uitvoerige programmabeschrijving.

Wilt u reserveren? Dan vindt u het boekingsformulier voor het Voortgezet Onderwijs hier. Alle lespakketten zijn tweetalig: Nederlands en Duits. Zij zijn ontwikkeld voor een bezoek aan het museum van 1,5 uur en vereisen en vereisen begeleiding door een museummedewerker.

De Geschiedeniskoffer

Vanuit de overheid zijn er gelden beschikbaar gesteld voor culturele educatie over de eigen omgeving. In Aalten is er voor gekozen om de gelden van de verschillende basisscholen bij elkaar te leggen. In samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum en de oudheidkundige vereniging ADW is daarvoor stichting ‘de Gaostok‘ in het leven geroepen. Vanuit deze stichting is een commissie ontstaan die kant en klare lespakketten voor het basisonderwijs samenstelt onder de naam ‘geschiedeniskoffer’.

Voor scholen aangesloten bij De Gaostok zijn er verschillende lespakkietten voor de basisschoolgroepen. Bij een aantal lespakketten hoort een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum. Meer informatie vindt u op www.geschiedeniskoffer.nl.

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.