Dankbetuiging Frankrijk voor hulp ondergedoken piloten

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten krijgt twee Franse medailles en oorkondes geschonken voor de collectie. De onderscheidingen zijn in 1947 door Frankrijk gegeven aan het echtpaar Reiring in Dale als dankbetuiging voor de hulp aan ondergedoken Franse piloten.

De onderscheidingen zijn jarenlang bewaard in een la van boerderij Beusink aan de Welinkweg. Op de bijbehorende oorkondes prijkt de naam en handtekening van de Franse generaal Charles de Gaulle. Dochter Anne Reiring, nu 91 jaar oud, vertelde zaterdag in het museum over de Franse gasten.

Neergestort

Zelf werd de jonge Anne ook ingeschakeld – ze bracht de Fransen naar het station in Aalten, waar verzetsmensen hielpen bij het verdere vervoer. De Fransen kwamen in Dale terecht nadat ze bijvoorbeeld in de buurt met een vliegtuig waren neergestort. Ook ontsnapten er Fransen uit het krijgsgevangenkamp bij Bocholt.

In de Dalese boerderij kwam ook een Rus terecht. Anne Reiring nu: “Dat was een hele nette jongen.” Iwan hielp ook mee op de boerderij en als er naar werd gevraagd wie dat was kreeg hij als antwoord: “Dat is Herman, die is doofstom. ‘Armer Kerl’, zeiden de Duitsers dan.”

Schenking Franse onderscheiding
Foto: De Gelderlander
25 Fransen te gast

In totaal zijn bijna 25 Fransen te gast geweest op de boerderij van de Reirings. In 1947 leverde hen dat de twee medailles op, die zaterdagmiddag aan het Aaltense museum Markt 12 in bruikleen zijn gegeven. Anne Klein Nijenhuis-Reiring tegen museumdirecteur Gerda Brethouwer: ,,Dan zijn ze nu goed bewaard.’’