Samenwerkingsproject ‘KRAS | kerf’ in première

Op 27 en 28 september a.s. gaat de muzikale vertelling ‘KRAS | kerf’ in première in Theater De Leeuw in Arnhem. De voorstelling is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum.

‘KRAS | kerf’ is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van de jonge Syriër Haidar Habash die op 16-jarige leeftijd met zijn familie noodgedwongen moet vluchten uit de Syrische stad Aleppo uit angst voor de aanstormende oorlog in zijn land. In de paniek van de neerdalende bommen raken hij en zijn familie hun thuis kwijt. Haidar en zijn familie besluiten af te reizen naar Afrin. Daar wonen zijn opa en oma. Na verloop van tijd wordt ook daar de situatie onhoudbaar. Ze vluchten verder en het gezin valt uit elkaar. Uiteindelijk vinden ze elkaar terug in Nederland, maar dit heeft nog flink wat voeten in de aarde.

‘KRAS | kerf’ is een persoonlijk verhaal dat Haidar vertellen moet, omdat zijn hoofd vol zit met beelden die hem ‘s nachts uit de slaap houden. Gelukkig heeft hij een dierbare vriend die hem helpt zijn hoofd leeg te maken en zijn rust terug te vinden.

THEMATIEK

De voorstelling bevat een aantal thema’s. We krijgen een kijkje in het leven van een jongere op de vlucht. De angst, de onzekerheid, de willekeur en de uitzichtloosheid van een jongeman die in korte tijd gedwongen wordt volwassen te worden en verantwoording te dragen voor het gezin, als zijn vader moet besluiten alvast naar Griekenland te gaan. Een voorstelling over de worsteling om een nieuw bestaan op te bouwen in een omgeving waar niet alles vanzelfsprekend is. Over de tegenwerking, de afgunst, de vooringenomenheid en de veerkracht die iemand aan de dag moet leggen om te ‘overleven’. Een verhaal over energie en optimisme. Over vrijheid, dankbaarheid en werklust.

OP SCHOLEN, IN THEATERS EN BUURTCENTRA

‘KRAS | kerf’ is een intieme voorstelling waarin echtheid en puurheid centraal staan. We brengen dit verhaal dicht op het publiek. Van jong tot oud. Op scholen, in theaters en buurtcentra. Met een nagesprek en een lesbrief. Deze is op aanvraag beschikbaar (productie@gekkoo.nl).

SAMENWERKING EN ONDERSTEUNING

Het project is in samenwerking met Nationaal Onderduikmuseum Aalten, Iselinge Hogeschool, Erfgoed Gelderland, Cultuur Oost en ROC Rijn IJssel in Arnhem opgezet. Stichting Gekkoo verzorgt de artistieke inhoud van de voorstelling.

PREMIÈRE

27 en 28 september 2019, Theater de Leeuw Arnhem (zaal open: 20.00 uur, aanvang 20.30 uur).
Reserveer uw ticket(s) via: www.gekkoo.nl/tickets

VERKOOP

Vanaf 1 oktober 2019 is de voorstelling te boeken voor basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. De voorstelling zal in het themajaar 75 jaar vrijheid op verschillende plekken te zien zijn. Meer informatie en boekingen: www.gekkoo.nl/kras-kerf

De vrouw als spil van het verzet