Portretten Thea Zweerink in Nationaal Onderduikmuseum

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt nog altijd een bron van inspiratie. De verhalen van en over het verzet uit deze periode kunnen ons helpen te reflecteren op en leren om te gaan met de vraagstukken van nu. Daarom is 2018 door het Platform WO2 uitgeroepen tot het Jaar van Verzet.

In de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ wil het Nationaal Onderduikmuseum laten zien dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer belangrijk is geweest. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft het museum de Varsseveldse kunstenares Thea Zweerink gevraagd om de vrouwen die in de tentoonstelling aan bod komen te portretteren. “Wil je bijzondere vrouwen schilderen, die veel hebben betekend in het verzet in WOII?” was de vraag vanuit het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten. Thea Zweerink hoefde niet lang na te denken over deze vraag: “natuurlijk wil ik dat, het past precies bij het werk waar ik meestal mee bezig ben!”

Thea Zweerink studeerde aan de AKI (nu Artez) in Enschede en is werkzaam als beeldend kunstenaar te Varsseveld in de Achterhoek. “Ik schilder en teken mensen met een verhaal en laat mij inspirerend door oude foto’s. Vroeger stonden de mensen echt anders op de foto, veel statischer, het was dan ook een bijzondere gebeurtenis om op de foto te worden gezet. Voor het onderduikmuseum heb ik mij verdiept in de vrouwen die in de tentoonstelling worden uitgelicht. Over elke vrouw die ik heb geschilderd las ik informatie, bekeek ik filmpjes. Ik vind dat belangrijk om de vrouwen een beetje te leren kennen. Wat een lef moet je hebben om in het verzet te komen in oorlogstijd! Ik heb erg veel respect voor deze mensen en in het bijzonder de vrouwen die ik heb geschilderd. Voor de 13 schilderijen (van 14 vrouwen) heb ik olieverf gebruikt op linnen, de duidelijk zichtbare lagen in de werken duiden op een verleden dat geweest is. Bovendien zijn de mensen vaag weergegeven, dit benadrukt de herinnering, die ook niet altijd even scherp is”.

Naast schilderen tekent Thea Zweerink ook, zo heeft ze van elke vrouw een tekening op tule gemaakt. Deze prachtige doorzichtige tekeningen zijn ook in de tentoonstelling opgenomen.

Meer informatie over Thea Zweerink is te vinden op haar website: www.theazweerink.nl