Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu

Op 5 oktober 2018 opent de reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten. Palet van Verzet is deel van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018: Jaar van Verzet.

In Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, worden veertien vrouwen geportretteerd. Vijf daarvan zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (lid Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft). Deze vijf verzetsvrouwen maken integraal onderdeel uit van de Aaltense expositie.

De vertellingen van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares) en Mariëlle van Uitert (oorlogsfotograaf ) worden in het museumcafé van het Onderduikmuseum gepresenteerd.

De reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten en crowdfunding van Stichting Aletta. Boom uitgevers is de uitgever van publicatie uitgave Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu. U kunt het boek bestellen via Boom uitgevers.nl of via Stichting Aletta. Kosten: 20 euro.

Op 15 december zal Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu ook openen in NM Kamp Vught. Op 28 maart 2019, in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland, zal de reizende tentoonstelling te zien zijn in de grote hal van de openbare bibliotheek Rotterdam. Wilt u meer informatie? Stuur uw vraag naar stichting.aletta@gmail.com, bel 020 6711206 of ga naar www.stichtingaletta.com.