Geluiden op de trap

In de Kinderboekenweek, op zondag 17 oktober 2021, organiseert het Nationaal Onderduikmuseum een speciale kinderworkshop rondom het een prachtige nieuwe kinderboek ‘Geluiden op de trap’ van auteur Paulien Andriessen. Na de kinderworkshop is het boek ook te koop in de museumwinkel of in de boekhandel.

De V-LAB Express komt naar Aalten en Dinxperlo

Vrede kunnen maken zit in het DNA van mensen, maar we hebben wel een veilige omgeving nodig om het te oefenen. Dat kan in de V-LAB Express, een interactieve tentoonstelling over actief burgerschap. Kinderen en jongeren onderzoeken zelf hoe zij zich kunnen inzetten voor een vreedzame wereld.

Voorvechters van het vrije woord: Fredrik Slomp en Alfred Mozer

Op donderdagavond 2 september praat Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, met Jan Slomp over zijn vader, dominee Fredrik Slomp alias Frits de Zwerver, en met biograaf Paul Weller, over de betekenis van Alfred Mozer voor onze democratie.

Excursies Drama van het Korenburgerveen

Naar aanleiding van de lezing ‘Het drama van het Korenburgerveen’ worden er twee wandelexcursies georganiseerd die aansluiten op de lezing, op 16 en 18 juli. Aanmelden per e-mail.

Zonder grenzen: Het drama van het Korenburgerveen

Op donderdagavond 1 juli vertelt historicus Astrid Dekkers over het drama van het Korenburgerveen. Daar waren 23 personen uit drie Joodse families ondergedoken, maar zij werden verraden en opgepakt.

Twaalf ontmoetingen ‘Zonder grenzen’

Het Nationaal Onderduikmuseum gaat een samenwerking aan met de Koppelkerk Bredevoort voor een reeks van 12 ontmoetingen ‘Zonder grenzen’ in 2021 en 2022, die tevens via livestream zijn te volgen.

Fraaie expositie Schaersvoorde

Examenkandidaten van de HAVO-afdeling van het Christelijk College Schaersvoorde exposeren hun eindwerk deze zomer in het Nationaal Onderduikmuseum.

WE ZIJN WEER OPEN!

Beleef onze nieuwe audiotour, bezoek de expositie Kind van de Vrijheid, onze vaste tentoonstellingen, vervals een persoonsbewijs en laat u verrassen door een kunstzinnige expositie in onze dorpsboerderij.

Lintjesregen

Jan Oberink, Dick Wikkerink en Ton de Vries, respectievelijk vrijwilligers en voormalig voorzitter van het Nationaal Onderduikmuseum werden vandaag geëerd met een Koninklijke Onderscheiding. Van harte gefeliciteerd!

Boekpresentatie Zwarte Kees

Op 20 april, 77 jaar na de dood van de Gelderse verzetsstrijder Kees Ruizendaal, alias Zwarte Kees, reikte Paul Westmeijer het boek over zijn opa uit aan burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten. Bijzondere gast was Bernard Leezer.

Na 75 jaar vrijheid

Aan de hand van vijftien voorwerpen maakt u kennis met bijzondere projecten over vrijheid en bevrijding. Eén van deze voorwerpen komt uit onze collectie: de kajak die de 17-jarige Pieter Timmerman uit Winterswijk in 1943 maakte om aan de Arbeidseinsatz te ontsnappen.

Literair café: Ronit Palache

Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, gaat op vrijdag 26 maart in gesprek met Ronit Palache in het Literair Café van de Koppelkerk over de joodse identiteit, de oorlog en Ischa Meijer. De lezing is te volgen via een livestream.

Mooie opbrengst Albert Heijn spaaractie

De spaaractie van de Albert Heijn in Aalten voor het verzamelalbum “Samen Vrijheid Vieren” heeft voor het Nationaal Onderduikmuseum een mooi bedrag opgeleverd van maar liefst 4.316,55, een opsteker in barre tijden met dank aan Albert Heijn Aalten.

Bijdrage Mondriaanfonds

Het Nationaal Onderduikmuseum ontvangt een bijdrage van het Mondriaanfonds voor verbouwing en aanpassing van het museum. De verschillende locaties krijgen een verbinding, met aandacht voor de specifieke historie van de gebouwen.

Steun Themafonds Erfgoedvrijwilligers

Het Nationaal Onderduikmuseum heeft een aanvraag gedaan bij het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de aanschaf van een audiotour via Guide ID en en tot onze vreugde is deze aanvraag gehonoreerd.

Leuke cadeautjes in de museumwinkel

O.a. Achterhoekse jam, wijn, Grolsche wanten en mutsen, vlaggen, magneten, wenskaarten, sleutelhangers, mokken, Achterhoekse receptenboekjes, Nijntje in het Achterhoeks, het Achterhoekspel en een ruime keuze aan WO2-gerelateerde boeken.

Spaaractie Plaatjesboek ‘Vrijheid’ verlengd!

De spaaractie met plaatjes voor het boek ‘Vrijheid’ van het Nationaal Onderduikmuseum is samenwerking met de grootste kruidenier in Aalten is nog in volle gang. Gelukkig wordt de spaarperiode verlengd tot 1 januari 2021.

Geef uw medewerkers een Vriendenlidmaatschap of VVV-cadeaukaart cadeau!

U heeft vanaf dit jaar de mogelijkheid uw medewerkers toegangskaarten voor het Nationaal Onderduikmuseum te geven. Of een tegoedbon die kan worden ingewisseld voor een Vriendenlidmaatschap van het Nationaal Onderduikmuseum.

Enquête HAN-studenten

De komende maanden gaan vier studenten van de HAN een innovatief en interactief concept bedenken voor het Nationaal Onderduikmuseum. Zij hebben een korte enquête opgesteld om de wensen van onze bezoekers te onderzoeken. Doet u mee?

Nieuw audioprogramma dankzij Rabo ClubSupport

Dankzij de actie Rabo ClubSupport mag het Nationaal Onderduikmuseum een bedrag van € 1.684,35 tegemoet zien om daarmee een nieuw audioprogramma te realiseren. Rabobank en iedereen die op ons heeft gestemd, BEDANKT!

Bijzondere verzetsvrouw Mia Lelivelt overleden

Op 15 oktober overleed op 95-jarige leeftijd Mia Lelivelt. Zij was de laatste vrouw van de pilotenlijn Lichtenvoorde ‘Klein Engeland’. Ze heeft haar leven gewijd aan het uitdragen van wat oorlog inhoudt en hoe belangrijk het is je niet te laten intimideren.

Bijbel Frits de Zwerver naar Nationaal Onderduikmuseum

Jan Slomp heeft de persoonlijke bijbel van zijn vader Frits, mede-oprichter van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO), aan het Nationaal Onderduikmuseum geschonken.

ICT-er / programmeur gezocht

Het Nationaal Onderduikmuseum zoekt met spoed een vrijwilliger die als ICT-er / programmeur wil ondersteunen op afroepbasis.

Presentatie korte animatiefilm ‘Kajak’

Wat zou jij doen als je moet vluchten? Dat was de grote vraag die de jonge Pieter Timmerman zich stelde tijdens WO2. Een vraag die we als uitgangspunt namen voor de ontwikkeling van een korte animatiefilm.

Nieuw grensoverschrijdend onderwijsprogramma

Het coördinatiecentrum voor Duits-Nederlandse uitwisseling op scholen in het Duitse regeringsdistrict Münster heeft een grensoverschrijdend onderwijsprogramma ontwikkeld.

Anne Frank Vrijheidsboom geplant

In Aalten is de Anne Frank Vrijheidsboom geplant, als symbool voor ontmoeting en samenleven ongeacht ras, geaardheid of geloof. Het is een nazaat van de kastanjeboom in de tuin van het Achterhuis in Amsterdam.

Expositie ‘Kind van de Vrijheid’

In de expositie ‘Kind van de Vrijheid’ worden persoonlijke verhalen van kinderen uit de provincie Gelderland en de Duitse grensstreek van toen verbonden met verhalen van nu. Zij hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en willen daar anderen over vertellen.

Museumkaart ontdekt Verhalen over vrijheid

Nu de musea weer voorzichtig opengaan, kun je in deze aflevering van ‘Museumkaart Ontdekt’ een ervaringsreis maken waarin vrijheid in verschillende tijden centraal staat in drie musea. Het Nationaal Onderduikmuseum is één van die musea waarin de eigen rol belangrijk is.

Escape Room

Stel je voor: Je land is bezet. Overal zie je soldaten van een ander land. Zij hebben het voor het zeggen. Je kunt ze nauwelijks verstaan; ze spreken een andere taal. Krijg je het voor elkaar om onder de radar te duiken, onzichtbaar te worden, onhoorbaar te worden voor de vijand?

Herdenken en vrijheid vieren

Op 4 & 5 mei herdenken we in Nederland onze oorlogsslachtoffers en vieren we de vrijheid. Omdat we hier dit jaar niet fysiek voor samen kunnen komen, hebben Caro de Feijter en Lotte Wandel als onderdeel van het Borderlands project twee video’s gemaakt. #theborderlandsproject

Steun het Nationaal Onderduikmuseum

2020 had een topjaar moeten worden voor het Nationaal Onderduikmuseum. Toen kwam echter Covid-19 en moest het museum sluiten. Om het museum (financieel) een hart onder de riem te steken, vragen wij u om Vriend te worden van het museum. U maakt dan tevens kans op een tegoedbon voor de Escape Room.

Oorlogsgravenroute

Ter nagedachtenis van onze familieleden, dorpsgenoten, vluchtelingen en militairen die het slachtoffer zijn geworden van de oorlogshandelingen en het nationaal socialisme ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog.

Publicatie “Ik was kind in oorlogstijd en dat heeft mijn leven bepaald”

Dik de Boef (1940) was een kind in oorlogstijd. Hij maakte het bombardement mee in Rotterdam van 14 mei 1940, nog in de buik van zijn moeder, en hij overleefde maar net het vergissingsbombardement op 22 februari 1944. Zijn verhaal is vastgelegd in een boekje.

Wie kent de familie Kemink, in WO2 wonend dichtbij een molen in Aalten?

P.J. Goedhart, geboren in 1911 in Arnhem en in 1945 lid van de tweede compagnie van het DNB, was in de oorlog ondergedoken in Aalten op een boerderij bij een familie Kemink, dichtbij een molen. Zijn zoon zou graag meer informatie ontvangen over deze familie en de onderduiktijd van zijn vader.

OPROEP: Waar zat Louis Bakker ondergedoken?

Het joodse jongetje Louis Bakker zat tijdens WO2 ondergedoken in de omgeving van Varsseveld-Aalten. Het Nationaal Onderduikmuseum hoopt dat iemand nog weet waar hij was ondergebracht. En misschien is er nog wel meer te vertellen.

Vrijheidsmagazine voor de regio

Samen vieren wij de vrijheid’. Dat is het bindende motto voor de Achterhoek, Liemers en de Duitse grensstreek. In het programma wordt vooral ook vooruitgekeken. In het vrijheidsmagazine ’75 jaar vrijheid’ vindt u van alles over de activiteiten in onze regio.

Bezoek Carla en Yitzchak Perlstein uit Israël

Onlangs bezochten Carla en Yitzchak Perlstein-Israëls het Nationaal Onderduikmuseum. De Joodse ouders van Carla, Sander en Regina Israëls-Kern uit Amsterdam, zaten in WO2 ondergedoken in Varsseveld.

15 Jaar Nationaal Onderduikmuseum!

Het Nationaal Onderduikmuseum (voorheen Markt 12) bestaat in december 2019 15 jaar! Reden genoeg daarbij stil te staan. Werd het bestaansrecht aanvankelijk nog betwist, inmiddels is het algemeen duidelijk: het museum doet ertoe!

Collectie & beheer vrijwilliger

Het Nationaal Onderduikmuseum zoekt een vrijwilliger die goed thuis is in audiovisuele zaken, inzicht heeft in auteursrechten en digitaliseren en die een en ander kan ontsluiten naar diverse netwerken.

De Dames Jolink en de onderduik

De gehele maand oktober belicht het Nationaal Onderduikmuseum het thema ‘Zij – Hij in Gelderland’. Onder de noemer ‘Verscholen in Varsseveld’ geeft het Nationaal Onderduikmuseum bijzondere aandacht aan de dames Jolink en de Joodse onderduik in Varsseveld en omgeving in WO2.

Bijzondere afsluiting ‘Vrouw als spil van het verzet’

De expositie ‘Vrouw als spil van het verzet’ in het Nationaal Onderduikmuseum wordt op 25 augustus afgesloten met een gesprek met onder meer Heleen Stevenson-Kuipers (dochter van Heleen Kuipers-Rietberg alias tante Riek) en Mia Lelivelt, een van de hoofdpersonen uit de expositie.

Boekpresentatie “Verzet, Verraad, Vrijheid”

In het boek “Verzet, Verraad, Vrijheid” beschrijft Gerrit Kleisen het leven van zijn vader, die onder de naam Gijs Lensink actief was in de Achterhoek. Hij werd op D-day, twee dagen voor de eerste verjaardag van zijn zoon, in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd.

Grensoverschrijdend bezoek en Euregionale samenwerking

Op 26 juni brachten Irene en Seth Frielich-Stern uit de VS met hun zoon Josh een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum en de Synagoge in Aalten. Door grensoverschrijdende samenwerking lukte het om de puzzel van het familieverhaal compleet te maken.

Euregio-Project: Unterwegs/Onderweg

Het Euregionale project ‘Unterwegs/Onderweg’ is gestart vanuit de kernbegrippen: Gelijkheid, Vrijheid en Medemenselijkheid’. Het doel is door ontmoeting, en uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse scholieren grenzen letterlijk te laten vervagen.

Lezing over verzetsvrouwen

Op donderdag 27 juni 2019 houdt journalist Karel Berkhuysen een lezing in het Nationaal Onderduikmuseum over twee moedige verzetsvrouwen: Annie de Graaf en Annie Lebbink.

Gelderse vrouwen in de hoofdrol

Dit jaar presenteert het Nationaal Onderduikmuseum samen met acht Gelderse musea het thema ‘Zij – Hij in Gelderland’. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten over traditionele en roldoorbrekende patronen is er voor jong en oud een groot aanbod.

Wat doe jij voor de vrijheid?

In opdracht van het Nationaal Onderduikmuseum hebben een aantal dansers van DanzArte Dansschool en figuranten meegedaan aan het project “Wat doe jij voor de vrijheid?” Dit heeft geresulteerd in dit bijzondere filmpje over vrijheid.

Nationaal Onderduikmuseum op radio en TV

NTR Andere Tijden zond recent een documentaire uit over het onderduikverleden van de Achterhoek, en Aalten in het bijzonder. Die uitzending en de podcast maakten veel los.

De laatste getuige

Hoe overleef je drie concentratiekampen en een van de grootste scheepsrampen aller tijden? Het boek ‘De laatste getuige’ vertelt het verhaal van Wim Aloserij (1923-2018) uit Lochem.

Fietsen langs onderduikplekken in de Achterhoek

Wie de Achterhoek bezoekt, voelt het meteen: hier is geschiedenis geschreven. Hier zijn verhalen ontstaan. En wie van verhalen houdt, doet er goed aan Dinxperlo en Aalten te bezoeken. Mede door de ligging vlakbij de Duitse grens, hebben deze plaatsen namelijk een nét even ander verhaal te vertellen.

Hulp gezocht bij activiteiten

Het Nationaal Onderduikmuseum is op zoek naar vrijwilligers die op oproepbasis ondersteuning willen bieden bij activiteiten. Het gaat om diverse werkzaamheden zoals gastheer/-vrouw, catering, helpen met de apparatuur, kassa, presentatie, opstelling, etc.

Museum en hospice ontvangen cheque

Na 31 jaar huisarts te zijn geweest in Aalten, nam Dolf Nijhoff onlangs afscheid. Hij wilde geen cadeaus, maar geld voor twee goede doelen: het Nationaal Onderduikmuseum en Hospice de Lelie in Winterswijk. Op maandag 14 januari overhandigde hij de cheques.

Razzia op de kerken

Op zondag 30 januari 1944 hield de Duitse bezetter een razzia op de kerken van Aalten. Er werd jacht gemaakt op jonge mannen. 48 mannen werden na de dienst van de Chr. Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Westerkerk opgepakt en afgevoerd.

Gelderse Pauwenveer voor Nationaal Onderduikmuseum

Cultuurfonds Gelderland heeft de Gelderse Pauwenveer 2018 toegekend aan het Nationaal Onderduikmuseum. Directeur Gerda Brethouwer mocht de symbolische cheque van € 25.000 euro in ontvangst nemen uit handen van de commissaris van de Koning van Gelderland, Clemens Cornielje, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland.

Herdenking Razzia op kerken in Aalten

Op 30 januari 2019 is het 75 jaar geleden dat er in Aalten een razzia plaatsvond op twee kerken in Aalten. Doel was het oppakken van jonge mannen in de leeftijd van 19 t/m 23 jaar die de Arbeitseinsatz ontdoken. Het is één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren.

De vrouw als spil van het verzet

T/m 25 augustus 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien. De tentoonstelling zal worden geopend door Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en momenteel voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu

Op 5 oktober 2018 opent de reizende tentoonstelling ‘Palet van Verzet’, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Nationaal Onderduikmuseum, als onderdeel van de Aaltense expositie ‘De Vrouw als Spil van het Verzet’.

Vrijwilligers Museumcafé

Onlangs is het Museumcafé geopend binnen het Nationaal Onderduikmuseum. Er is een cultuuragenda in de maak om leuke evenementen en activiteiten in het Museumcafé te organiseren. Ons museum groeit snel en de bezoekers, al dan niet groepen, willen wij graag hartelijk ontvangen.

We Can Do It! – Rosie the Riveter

T/m 16 september 2018 is in het Nationaal Onderduikmuseum de expositie ‘We can do it! – Rosie the Riveter’ te zien. Rosie is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 de plek in de fabrieken innamen van de mannen die vochten aan het front.

“Het geeft ons veel voldoening”

Bezoekers van VVV Aalten en het Nationaal Onderduikmuseum worden ontvangen door een groep enthousiaste vrijwilligers. “Het is erg leuk en afwisselend werk. We zijn op zoek naar collega’s die één of meer dagdelen per week willen helpen.”

Opnames door TV Gelderland

“75 jaar vrijheid, op weg naar 2020” is een serie van TV Gelderland aan de hand van oorlogsgebeurtenissen uit die tijd. De “gewone” Gelderlander komt aan het woord over zijn en haar dagelijks leven.

Razzia Aalten en 75 jaar bevrijding

Omroep Gelderland heeft een artikel op de beeldband 75 jaar Vrijheid geplaatst. Dit artikel gaat over de razzia op de kerken in Aalten die plaatshad op 30 januari 1944. Het was de allereerste razzia op kerken in Nederland.

Razzia Aalten in Terugblik 40-45

Het Nationaal Onderduikmuseum is lid van de Documentatiegroep 40-45. Via het magazine en ledenbestand kan ons museum gebruik maken van de kennis van anderen (o.a. wetenschappers van het NiOD). Onlangs publiceerde het magazine een artikel over de razzia op de kerken in Aalten.

Franse en Aaltense leerlingen werken samen in museum

Op dinsdag 9 mei is het Nationaal Onderduikmuseum en de synagoge in Aalten bezocht door een veertigtal Franse leerlingen en hun leraren. De reden van het bezoek aan Aalten is een uitwisselingsprogramma met de Sankt Anna Realschule uit Stadtlohn (D).

Burgemeester en Wethouders openen Escape Room Aalten

Anders dan bij de meeste andere Escape Rooms gaat het in Aalten niet alleen over ‘een leuk spelletje’ maar ook om de verbinding met de thematiek van het Nationaal Onderduikmuseum. B&W van de gemeente Aalten namen de proef op de som

Dankbetuiging Frankrijk voor hulp ondergedoken piloten

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten krijgt twee Franse medailles en oorkondes geschonken voor de collectie. De onderscheidingen zijn in 1947 door Frankrijk gegeven aan het echtpaar Reiring in Dale als dankbetuiging voor de hulp aan ondergedoken Franse piloten.

Boekpresentatie ”t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’

Jarenlang is Gerrit Hendrik van Eerden bezig geweest met het opschrijven van de gebeurtenissen in WO2 rondom zijn oudershuis ‘t Ruwhof. Zijn vader is begonnen met het verhaal. Sommige ervaringen kreeg hij niet op papier, “umdat ‘t soms te nao kwam”, aldus zijn zoon.

Vrijwilliger Aaltense Musea in ‘Ode’ van Museumvereniging

Dinsdag 6 december 2016 was in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum de première van ‘Ode aan alle 23.000 museumvrijwilligers van meer dan 400 musea’, een film gemaakt door de Nederlandse Museumvereniging.

Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland van start

De Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland is donderdag 13 oktober gepresenteerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De nieuwe stichting gaat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Gelderland stimuleren, verdiepen en naar buiten brengen.

Lezing Ad van Liempt ‘Verschuivende grenzen van goed en fout’

De lezing ‘Verschuivende grenzen van goed en fout’ door Ad van Liempt in het Nationaal Onderduikmuseum was aanleiding tot levendige discussie en debat over het menselijk handelen.

Stolpersteine route

Tijdens WO2 zijn in Aalten 33 Joodse medeburgers door de nazi’s weggevoerd naar vernietigingskampen. Stolpersteine (struikelstenen) in de trottoirs voor de huizen waarin zij woonden, herinneren ons aan hen en de vreselijke geschiedenis. Opdat wij niet vergeten.

Vliegtuig veilig geland in Nationaal Onderduikmuseum

Na een jarenlange ‘rondvlucht’ langs diverse musea in den lande is het vliegtuig uit de oorlog van Joop Levy weer terug in Aalten. Het is definitief geland in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het vliegtuig maakte deel uit van de expositie ‘Geen Kinderspel’,

Peter van Essen

Van Essen dook in 1943 onder om aan de Arbeitseinsatz of het concentratiekamp te ontkomen. Via Ome Jan Wikkerink kwam hij terecht op boerderij de Koekoek in Dale. In 2015 publiceerde hij zijn verhaal in boekvorm, getiteld ‘Above the Pigsty’.

Antoon Stapelkamp gememoreerd

Tijdens een herdenkingsbijeen-komst, georganiseerd door DGB, FNV en CNV, waarin de Duitse vakbond Nederland bedankte voor de steun aan gevluchte vakbonds-mensen in de jaren dertig van de vorige eeuw, werd oud-Aaltenaar Antoon Stapelkamp (1886-1960) gememoreerd.

Duitse vakbond: ‘bedankt voor onderduikhulp’

Een Duitse vakbond heeft Nederland bedankt voor het opvangen van Duitse vakbondsleden voor en tijdens WO2. In 1933 kwam Hitler aan de macht en verbood de Duitse vakbond. Veel vakbondsleden vluchtten naar Nederland en werden hier opgevangen.

‘Niet weggooien: verhalen over de onderduik’

Het Nationaal Onderduikmuseum sluit zich aan bij de gezamenlijke actie ‘Niet weggooien’ van de Nederlandse oorlogs- en herinneringscentra en het NIOD. Het Nationaal Onderduikmuseum richt zich speciaal op onderduik, onderduikverhalen en onderduikplekken.

Onderduikers centraal in Aalten

Vrijdagmiddag 27 maart jl. was weer een bijzondere dag voor het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Eerst werd in kleine, besloten kring het boek ‘Hallo, ken je mij niet meer’ van Ivy Philips gepresenteerd. Hij vertelt hierin over de gebeurtenissen tijdens zijn onderduikperiode in de Dinxperse Heurne.

Onderduikmuseum inspiratiebron voor Duitse Krimi

Hellabrunner Mischung is het tweede boek van Georg Beining (1948) uit Südlohn. De thriller heeft als belangrijkste locaties Aalten (Markt 12), Bredevoort, Oeding en Münster. Beining heeft zich laten inspireren door het Nationaal Onderduikmuseum en gebruikt deze plek als middelpunt van de verhaallijnen.

Educatieve strip over WO2 door Eric Heuvel

Na het succes van de oorlogsstrip De Ontdekking in 2003, heeft Eric Heuvel opnieuw een educatieve strip geschreven over WO2 in Nederland: De Schuilhoek over de gebeurtenissen rond het pand Markt 12 in Aalten. De Schuilhoek is uitgegeven in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het Nationaal Onderduikmuseum.

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

0