We gaan binnenkort weer open!

Vanaf 1 juni gaat de Escape Room weer open voor publiek (huishoudens), buiten de openingstijden van het museum. Het museum en de VVV gaan vanaf 9 juni weer geleidelijk open voor publiek, op dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Voor een bezoek aan het museum is reserveren noodzakelijk.

Museumkaart ontdekt – Verhalen over vrijheid

Nu de musea binnenkort weer opengaan, kun je in deze aflevering van ‘Museumkaart Ontdekt’ een ervaringsreis maken waarin vrijheid in verschillende tijden centraal staat in drie musea. Het Nationaal Onderduikmuseum is één van die musea waarin de eigen rol belangrijk is.

Herdenken en vrijheid vieren

Op 4 & 5 mei herdenken we in Nederland onze oorlogsslachtoffers en vieren we de vrijheid. Omdat we hier dit jaar niet fysiek voor samen kunnen komen, hebben Caro de Feijter en Lotte Wandel als onderdeel van het Borderlands project twee video’s gemaakt. #theborderlandsproject

Steun het Nationaal Onderduikmuseum, juist nu!

2020 had een topjaar moeten zijn voor het Nationaal Onderduikmuseum. Toen kwam echter Covid-19 en moest het museum sluiten. Om het museum (financieel) een hart onder de riem te steken, vragen wij u om Vriend te worden van het museum. U maakt dan tevens kans op een tegoedbon voor de Escape room.

Openstelling routes Oorlogsgraven

Openstelling routes Oorlogsgraven. Ter nagedachtenis van onze familieleden, dorpsgenoten, vluchtelingen en militairen die het slachtoffer zijn geworden van de oorlogshandelingen en het nationaal socialisme ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog.

Publicatie “Ik was kind in oorlogstijd en dat heeft mijn leven bepaald”

Dik de Boef (1940) was een kind in oorlogstijd. Hij maakte het bombardement mee in Rotterdam van 14 mei 1940, nog in de buik van zijn moeder. Het gezin verhuisde naar Arnhem en daar overleefde Dik maar net het vergissingsbombardement op 22 februari 1944. Zijn verhaal is vastgelegd in een boekje.

OPROEP: Wie kent de familie Kemink, in WOII wonend dichtbij een molen in Aalten?

P.J. Goedhart, geboren in 1911 in Arnhem en in 1945 lid van de tweede compagnie van het DNB, was in de oorlog ondergedoken in Aalten op een boerderij bij een familie Kemink, dichtbij een molen. Zijn zoon zou graag meer informatie ontvangen over deze familie en de onderduiktijd van zijn vader.

OPROEP: Waar zat Louis Bakker ondergedoken?

Het joodse jongetje Louis Bakker zat tijdens WOII ondergedoken in de omgeving van Varsseveld-Aalten. Het Nationaal Onderduikmuseum hoopt dat iemand nog weet waar hij was ondergebracht. En misschien is er nog wel meer te vertellen.

Vrijheidsmagazine voor de regio

Samen vieren wij de vrijheid’. Dat is het bindende motto van de komende weken, voor de Achterhoek, Liemers en de Duitse grensstreek. In het programma wordt vooral ook vooruitgekeken. In het vrijheidsmagazine ’75 jaar vrijheid’ vindt u van alles over de activiteiten in onze regio.

Lezing ‘Vluchten toen en nu’

Waarom verlaat iemand in deze tijd familie, huis en haard om in een vreemd land een nieuw leven te beginnen? Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten geeft hierover op donderdagavond 20 februari het woord aan Azam Jahanbakhshi, gevlucht uit Iran en nu wonend in Aalten.

Cursus biografie schrijven

In 2020 vieren we samen 75 jaar vrijheid in de grensstreek. Ter gelegenheid hiervan slaan de Bibliothek Suderwick en de Bibliotheek Achterhoekse Poort de handen ineen en organiseren een vierdelige cursus biografie schrijven aan beide kanten van de grens.

Ontsteken lichtmonument LEVENSLICHT in Aalten

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat kamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Om inwoners te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen. In de gemeente Aalten wordt het monument van 26 januari tot en met 2 februari geplaatst bij het Nationaal Onderduikmuseum.

Multimediaal spektakel ‘Geluksvogel’

Het Jeugdorkest van Fanfare Psalm 150 presenteert op zaterdagmiddag 22 februari a.s. in sportcentrum Het Blauwe Meer in Dinxperlo een onvergetelijke voorstelling. Het publiek wordt dan ondergedompeld in een totaalbelevenis van afwisselend muziek, toneel, zang en dans op basis van het waargebeurde onderduikverhaal van het joodse jongetje Joop Levy.

Bezoek Carla en Yitzchak Perlstein uit Israël

Woensdag 23 oktober j.l. mocht ik Carla en Yitzchak Perlstein-Israëls ontvangen en begeleiden voor een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum. Het echtpaar was in Nederland naar aanleiding van een boekpresentatie van Carla’s neef, de bekende Nederlands/Israëlische cineast Willy Lindwer.

Nationaal Onderduikmuseum 15 jaar!

Nationaal Onderduikmuseum (voorheen Markt 12) bestaat in december 2019 15 jaar! Reden genoeg daarbij stil te staan. Het scheelde maar weinig of het was er niet gekomen. Werd het bestaansrecht aanvankelijk nog betwist, inmiddels is het algemeen duidelijk: het museum doet ertoe!

Collectie & beheer vrijwilliger

Het Nationaal Onderduikmuseum zoekt een vrijwilliger die goed thuis is in audiovisuele zaken, inzicht heeft in auteursrechten en digitaliseren en die een en ander kan ontsluiten naar diverse netwerken.

Expositie Razzia op de Kerken in Aalten

Op zondag 30 januari 1944 vond in Aalten een razzia op de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk plaats, één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren, waarvan 48 jongemannen het slachtoffer werden. Aan de hand van verhalen, uniek fotomateriaal en filmfragmenten, documentatie en kunstzinnige uiting wordt ingegaan op de razzia en de gevolgen daarvan.

De Dames Jolink en de onderduik

De gehele maand oktober belicht het Nationaal Onderduikmuseum samen met acht Gelderse musea het thema ‘Zij – Hij in Gelderland’. Onder de noemer ‘Verscholen in Varsseveld’ geeft het Nationaal Onderduikmuseum bijzondere aandacht aan de dames Jolink en de Joodse onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog.

Try-outs voorstelling Kras|Kerf

In het project KRAS|Kerf wordt het levensverhaal verteld van Haidar (Pieter van Dijk, Haidar Habash samen met muzikanten Barış Ofluoğlu en Ghaeth Almaghoot). De try-outs voor deze voorstelling zijn op 4 en 5 mei in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Reserveer alvast kaarten!

Reizen door het Nationaal Onderduikmuseum

Heb je net als Lieke en Eline zin om in de herfstvakantie door het museum te reizen? Van de onderduikplek naar de schuilkelder, van de fiets naar de keuken… Omdat het Museumkidsweek is kun je de speurtocht door het museum nu kopen voor slechts € 0,50.

Nieuwe website drama Rademakersbroek

Op 2 maart 1945 worden rond 8 uur ‘s ochtends 46 mannen gefusilleerd op een akker aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek. De jongste is 18, de oudste 65 jaar. Een nieuwe website geeft achtergrondinformatie over deze ingrijpende gebeurtenis.

Samenwerkingsproject ‘KRAS | kerf’ in première

Op 27 en 28 september a.s. gaat de muzikale vertelling ‘KRAS | kerf’ in première in Theater De Leeuw in Arnhem. De voorstelling is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum.

Bijzondere afsluiting ‘Vrouw als spil van het verzet’

De bijzondere expositie ‘Vrouw als spil van het verzet’ is nog tot zondag 25 augustus te zien in het Nationaal Onderduikmuseum. Als afsluiting vindt die dag een gesprek plaats met onder meer Heleen Stevenson-Kuipers (dochter van Heleen Kuipers-Rietberg alias tante Riek) en Mia Lelivelt, een van de hoofdpersonen uit de expositie.

Lezing over ‘Geleende Gezichten’

Op woensdag 24 juli 2019 verzorgen Koos en Ada Stel in het Nationaal Onderduikmuseum een lezing over de expositie ‘Geleende gezichten’ in samenwerking met de Aaltense synagoge.

Boekpresentatie “Verzet, Verraad, Vrijheid”

Onlangs vond de presentatie plaats van het boek “Verzet, Verraad, Vrijheid” van Gerrit Kleisen. In het boek beschrijft hij het leven van zijn vader, die onder de naam Gijs Lensink actief is geweest in de Achterhoek. Hij werd op D-day, twee dagen voor de eerste verjaardag van zijn zoon, in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd.

Grensoverschrijdend bezoek en Euregionale samenwerking

Op 26 juni brachten Irene en Seth Frielich-Stern uit de VS met hun zoon Josh een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum en de Synagoge in Aalten. Twee verhalenvangers van het museum waren haar op het spoor gekomen en door grensoverschrijdende samenwerking lukte het om de puzzel van het familieverhaal compleet te maken.

Expositie ‘Bezield Erfgoed’

Bezield Erfgoed is een expositie in drie delen en op drie locaties: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, Grenslandmuseum in Dinxperlo en ’t Grachthuys in Bredevoort in de periode 6 juli tot 25 september 2019. De expositie vertelt het verhaal van het landschap, de wegen en de nederzettingen in de gemeente Aalten. Dat gebeurt aan de hand […]

Euregio-Project: Unterwegs/Onderweg

Gisteren en vandaag zijn Duitse en Nederlandse leerlingen in het Nationaal Onderduikmuseum na een rondgang met elkaar in gesprek gegaan over vrijheid en tolerantie. ‘s Middags zijn ze aan de slag gegaan om slogans over vrijheid vast te leggen op doek (vlaggen) onder leiding van kunstenaars waaronder Berna Bonekamp en Thea Zweerink. De resultaten komen […]

Lezing over verzetsvrouwen

Op donderdag 27 juni 2019 houdt journalist Karel Berkhuysen een lezing in het Nationaal Onderduikmuseum over twee moedige verzetsvrouwen: Annie de Graaf en Annie Lebbink.

Kleine Gelderse musea bedanken gedeputeerde Josan Meijers

Met een gezamenlijke lunch in het monumentale gebouw van Collectie De Groen in Arnhem hebben de directeuren van kleine Gelderse musea afgelopen week gedeputeerde Josan Meijers bedankt voor de prettige samenwerking.

Gelderse vrouwen in de hoofdrol

Dit jaar presenteert het Nationaal Onderduikmuseum samen met acht Gelderse musea het thema ‘Zij – Hij in Gelderland’. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten over traditionele en roldoorbrekende patronen is er voor jong en oud een groot aanbod.

Wat doe jij voor de vrijheid?

In opdracht van het Nationaal Onderduikmuseum hebben een aantal dansers van DanzArte Dansschool en figuranten meegedaan aan het project “Wat doe jij voor de vrijheid?” Dit heeft geresulteerd in dit bijzondere filmpje over vrijheid.

KRAS | Kerf – Hoe de regen hoop bracht

Het indringende verhaal van Haidar Habash in een muzikale vertelling. Try-outs St. Gekkoo in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

Zaterdag 4 mei (14.00 uur en 15.30 uur);
Zondag 5 mei (14.00 uur en 15.30 uur).

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Nationaal Onderduikmuseum op radio en TV

Andere Tijden NTR wijdde recent aandacht aan het onderduikverleden van de Achterhoek en in het bijzonder van Aalten met een documentaire op NPO 2. Die uitzending en de podcast enkele dagen later op Radio 1, hebben veel losgemaakt.

‘De laatste getuige’

Hoe overleef je drie concentratiekampen en een van de grootste scheepsrampen aller tijden? In het boek ‘De laatste getuige’ wordt het verhaal van Wim Aloserij uit Lochem verteld, waarover op 2 mei een lezing wordt gehouden in het Nationaal Onderduikmuseum.

Fietsen langs onderduikplekken in de Achterhoek

Wie de Achterhoek bezoekt, voelt het meteen: hier is geschiedenis geschreven. Hier zijn verhalen ontstaan. En wie van verhalen houdt, doet er goed aan Dinxperlo en Aalten te bezoeken. Mede door de ligging vlakbij de Duitse grens, hebben deze plaatsen in de gemeente Aalten namelijk een nét even ander verhaal te vertellen.

Vrijwilliger worden? Kom 13 april vrijblijvend langs!

Zaterdag 13 april van 13 tot 16 uur zijn er, in het kader van de Nationale Museumweek, van alle activiteiten vrijwilligers aanwezig. Zij kunnen u, uit eigen ervaring, vertellen over functies die uw belangstelling hebben. Loop rustig binnen, laat u vrijblijvend informeren en rondleiden en wie weet krijgt u belangstelling! De entree is op 13 april de hele dag gratis.

Overdracht historische haardplaat

Vrijdag 22 maart overhandigde de Aaltense burgemeester Stapelkamp een bijzondere haardplaat aan Joost Reus, loco-burgemeester van Culemborg, en Nicole Spaans, directeur van het Elisabeth Weeshuismuseum. De haardplaat is afkomstig uit een Culemborgs kasteel dat in 1672 door Franse troepen werd verwoest en kwam daarna in Aalten terecht.

Hulp gezocht bij activiteiten

Het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten is op zoek naar vrijwilligers die op oproepbasis ondersteuning willen bieden bij activiteiten. Het gaat om diverse werkzaamheden zoals gastheer/-vrouw, catering, helpen met de apparatuur, kassa, presentatie, opstelling (stoelen klaarzetten en weghalen) etc. zodat alles goed verloopt bij de verschillende activiteiten.

Lezing drs. John Breukelaar “Verscholen in Varsseveld”

Op donderdag 21 maart, 19.30 uur (inloop 19.00 uur), vertelt John Breukelaar over verzet en onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.John Breukelaar groeide op in het centrum van Varsseveld. De zusters Minnie en Gerrie Jolink waren destijds de naaste buren van zijn grootouders.

‘De vrouw als spil van het verzet’

De tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ belicht de vaak essentiële rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend.

Baas boven Baas – Bijzonder Poppentheater in het Museum

In het Nationaal Onderduikmuseum vindt op 7 maart van 14-15 uur de bijzondere voorstelling ‘Baas boven Baas’ plaats voor de allerkleinsten. Op een voor jonge kinderen (vanaf 5 jaar) aantrekkelijke manier, wordt een aansprekende en visueel aantrekkelijke voorstelling geboden over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is. 

Dr. Nijhoff overhandigt cheque aan museum en hospice

Eind december nam dokter Dolf Nijhoff afscheid. Hij is 31 jaar huisarts geweest in Aalten. Nijhof had aangegeven geen cadeaus te willen, maar geld voor twee goede doelen: het Nationaal Onderduikmuseum en Hospice de Lelie in Winterswijk. Op maandag 14 januari overhandigde hij de cheques aan Gerda Brethouwer en Johan Teeuwsen van de Hospicegroep. Zij kregen elk ruim 4000 euro.

Razzia op de kerken

Op zondag 30 januari 1944 hield de Duitse bezetter een razzia op de kerken van Aalten. Er werd jacht gemaakt op jonge mannen. 48 mannen werden na de dienst van de Chr. Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Westerkerk opgepakt en afgevoerd.

Portretten Thea Zweerink in Nationaal Onderduikmuseum

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt nog altijd een bron van inspiratie. De verhalen van en over het verzet uit deze periode kunnen ons helpen te reflecteren op en leren om te gaan met de vraagstukken van nu. In de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ wil het Nationaal Onderduikmuseum laten zien dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer belangrijk is geweest.

Burgemeesters in het museum

De (oud-)burgemeesters van Zederik, Beesel, Skarsterlân, Mook en Middelaar, Best, Ruchpen, Deurne en natuurlijk Aalten (v.l.n.r.) waren vorige week op bezoek in het museum. Ze waren allen zeer onder de indruk van het museum en de actuele tentoonstelling. Een week eerder ontvingen wij de burgemeester van de Duitse gemeente Isselburg met wie de collegiale vriendschapsband werd aangehaald.

Gelderse Pauwenveer voor Nationaal Onderduikmuseum!

Cultuurfonds Gelderland heeft de Gelderse Pauwenveer 2018 toegekend aan het Nationaal Onderduikmuseum Aalten. Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, mocht de symbolische cheque van € 25.000 euro in ontvangst nemen uit handen van de commissaris van de Koning van Gelderland, Clemens Cornielje, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland.

Herdenking Razzia op kerken in Aalten

Op 30 januari 2019 is het 75 jaar geleden dat er in Aalten een razzia plaats vond op de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk. Doel was het oppakken van jonge mannen in de leeftijd van 19 t/m 23 jaar die de Arbeitseinsatz ontdoken. Het is één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren.

Activiteiten in oktober, ‘Maand van de Geschiedenis’

Oktober vormt de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen. Verschillende culturele instellingen organiseren activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Opstand. Ook het Nationaal Onderduikmuseum!

De vrouw als spil van het verzet

Van 5 oktober 2018 tot en met 25 augustus 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien. De tentoonstelling zal worden geopend door Gerdi Verbeet, oud voorzitter van de Tweede Kamer en momenteel voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu

Op 5 oktober 2018 opent de reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten. Palet van Verzet is deel van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018: Jaar van Verzet.

Vrijwilligers Museumcafé

Onlangs is het Museumcafé geopend binnen het Nationaal Onderduikmuseum. Er is een cultuuragenda in de maak om leuke evenementen en activiteiten in het Museumcafé te organiseren. Ons museum groeit snel en de bezoekers, al dan niet groepen, willen wij graag hartelijk ontvangen.

‘Maler komm raus!’

Tekeningen en schilderijen Max van Dam (1910-1943 Sobibor) Vereniging Het Museum Winterswijk heeft recent een schenking gekregen van 150 tekeningen van Max van Dam. De expositie in Winterswijk, Aalten en de expositie in Sobibor Polen sluit aan bij 2018 – Jaar van het Verzet.

Lezing over Joodse kunstenaar Max van Dam

Het Nationaal Onderduikmuseum heeft samen met Vereniging Het Museum in Winterswijk en de synagoges in Aalten en Winterswijk een expositie ingericht over de Joodse kunstenaar Max van Dam (Winterswijk, 19 maart 1910 – Sobibór, ca. 20 september 1943). In 1942 probeerde Van Dam van Nederland naar Zwitserland te vluchten, maar werd aangehouden en op transport [...]

We Can Do It! – Rosie the Riveter

Van 8 juni tot en met 16 september 2018 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de expositie We can do It !- ‘Rosie the Riveter’ te zien. Rosie is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de plek in de fabrieken innamen van de mannen die vochten aan het front.

“Het geeft ons veel voldoening”

Bezoekers van VVV Aalten en het Nationaal Onderduikmuseum worden ontvangen en wegwijs gemaakt door een enthousiaste groep baliemedewerkers. De werkzaamheden worden verricht op vrijwillige basis. Lia de Ridder, één van de baliemedewerkers: “Het is erg leuk en afwisselend werk. Het geeft ons veel voldoening! We zijn op zoek naar collega’s die één of meer dagdelen per week willen helpen.”

Nazaten Jan Tolkamp schenken uniek boek

Zaterdag 21 april waren de nazaten van Jan Tolkamp te gast in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Naast de familie was ook kunstenares Marijke van Dijk aanwezig. Alle gasten werden verwelkomd door directeur Gerda Brethouwer. Zij memoreerde het feit dat het Nationaal Onderduikmuseum in haar missie de geschiedenis van de gewone burgers in ongewone tijden centraal [...]

Foto-expositie ‘Aalten bevrijd’

Het Nationaal Onderduikmuseum verzorgt een foto-expositie gebaseerd op het dagboek van Bill Eager, bevrijder van Aalten, tijdens de concerten van muziekvereniging 'de Eendracht' op 5 en 6 mei 2018 in de Zuiderkerk om 20.30 uur. Bill Eager maakte deel uit van de tankbemanning 2nd Battalion (NO.1. Squadron) van de Irish Guards. Bill bevrijdde met zijn [...]

De vrouw als spil van het verzet

5 oktober 2018 t/m 25 augustus 2019 In de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ wordt voor het eerst duidelijk dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uiterst belangrijk is geweest. Deze geschiedenis wordt verteld door de mensen die er bij waren via bronnenmateriaal zoals brieven, dagboeken, film [...]

Opnames door TV Gelderland

“75 jaar vrijheid, op weg naar 2020” is een serie van TV Gelderland aan de hand van oorlogsgebeurtenissen uit die tijd. De “gewone” Gelderlander komt aan het woord over zijn en haar dagelijks leven: over alledaagse dingen, over hoop en vrees en de manier waarop mensen zich door de oorlogsjaren heen sloegen. TV Gelderland heeft […]

2018 Jaar van Verzet

Het Platform WO2 heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. NIOD-directeur Frank van Vree heeft in dit kader de Jaarthematekst over verzet geschreven. De aangesloten organisaties [...]

Razzia Aalten en 75 jaar bevrijding

Omroep Gelderland heeft een artikel op de beeldband 75 jaar Vrijheid geplaatst. Dit artikel gaat over de razzia op de kerken in Aalten die plaatshad op 30 januari 1944. Het was de allereerste razzia op kerken in Nederland. Het heeft op de kerkgangers en overige getuigen een onuitwisbare indruk gemaakt. Omdat het volgend jaar (2019) 75 jaar [...]

Geweldig resultaat actie Hart voor Achterhoek voor de Aaltense Musea

Bericht voor hen die hun stem hebben uitgebracht op de Aaltense Musea bij de actie van de Rabobank 'Hart voor de Achterhoek’. Door als lid van de Rabobank uw stem uit te brengen op de Aaltense Musea, konden wij delen in deze actie van de Rabobank. Wij waren afhankelijk van de stemmen die de leden [...]

Razzia Aalten in Terugblik 40-45

Het Nationaal Onderduikmuseum is lid van de Documentatiegroep 40-45. Via het magazine en ledenbestand kan ons museum gebruik maken van de kennis van anderen (wetenschappers van NiOD en veel anderen met een specialistische kennis over WOII). Onlangs zijn twee artikelen ingediend voor plaatsing. Het eerste artikel over razzia met een vraag om informatie is deze maand [...]

Franse en Aaltense leerlingen werken samen in Nationaal Onderduikmuseum

Op dinsdag 9 mei is het Nationaal Onderduikmuseum en de synagoge in Aalten bezocht door een veertigtal Franse leerlingen en hun leraren. Ze waren afkomstig uit Bourges. De reden van het bezoek aan Aalten is een uitwisselingsprogramma met de Sankt Anna Realschule uit Stadtlohn (D). Deze Duitse school bezoekt het Nationaal Onderduikmuseum ieder jaar in [...]

Burgemeester en Wethouders openen Escaperoom Aalten

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, keuzes maken is belangrijk, vertrouwen en samenwerken essentieel! Het Nationaal Onderduikmuseum vertelt over het leven van de burgers van de grensstreek in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog. In het pand is in de inrichting van toen de geschiedenis te ervaren. De originele onderduikplek en de schuilkelder zijn beide nog bewaard en [...]

Dankbetuiging Frankrijk voor hulp ondergedoken piloten

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten krijgt twee Franse medailles en oorkondes geschonken voor de collectie. De onderscheidingen zijn in 1947 door Frankrijk gegeven aan het echtpaar Reiring in Dale als dankbetuiging voor de hulp aan ondergedoken Franse piloten. De onderscheidingen zijn jarenlang bewaard in een la van boerderij Beusink aan de Welinkweg. Op de bijbehorende [...]

Aaltense Musea en Grenzhoppers

60 Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers ontmoeten elkaar in het TextilWerk in Bocholt tijdens de 2e plenaire bijeenkomst van de „Grenzhoppers“ „De huidige Grenzhoppers bijeenkomst vindt plaats op een bijzondere locatie, namelijk in het nieuwe culturele centrum tussen Bocholter Aa en Industriestrasse – in het kort kubaai genoemd.”, begroette de eerste wethouder van Bocholt de 60 [...]

Grenzerfahrungen van de Universiteit van Münster

Studenten van de Universiteit Münster onderzochten plekken waar het gebeurde in het grensgebied en bezochten in de zomer van 2016 ook het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Op 25 maart wordt het seminar afgesloten met een busreis waarbij ze nog een keer Aalten bezoeken. Een ieder kan zich aanmelden voor de busexcursie, 25 maart van 9-18 [...]

Boekpresentatie ”t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’

Bron: Aalten Nieuws Jarenlang is Gerrit Hendrik van Eerden bezig geweest met het opschrijven van de gebeurtenissen in WO II rondom zijn oudershuis 't Ruwhof. Zijn vader heeft een begin gemaakt met het verhaal, sommige ervaringen kon hij niet op papier krijgen "umdat ‘t soms te nao kwam", aldus zijn zoon. De onlangs overleden Hans [...]

Vrijwilliger Aaltense Musea in ‘Ode’ van de Nederlandse Museumvereniging!

Dinsdag 6 december 2016 was in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum de première van ‘Ode aan alle 23.000 museumvrijwilligers van meer dan 400 musea’, een film gemaakt door de Nederlandse Museumvereniging ter gelegenheid van de Nationale dag van de vrijwilliger op 7 december. De film bestaat uit bijzondere [...]

Aaltense ESCAPE ROOM voor de Vrijheid, uniek in Gelderland!

In 2017 zal in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de ESCAPE ROOM voor de Vrijheid worden geopend. “Pas als je het kwijt bent weet je wat vrijheid is”. Dat is een kerngedachte die bezoekers van het onderduikmuseum op deze locatie ervaren. In het woonhuis worden verhalen verteld van de burgers, over onderduiken, verzet maar vooral […]

Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland van start

Nauwere samenwerking om de Gelderse oorlogsherinnering levend te houden De Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland is donderdag 13 oktober gepresenteerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De nieuwe stichting gaat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Gelderland stimuleren, verdiepen en naar buiten brengen. Dat doet ze voor de hele WOII-sector in de provincie, staat [...]

Lezing Ad van Liempt ‘Verschuivende grenzen van goed en fout’

Dilemma’s aanleiding voor meer begrip over menselijk handelen! De lezing Ad van Liempt ‘Verschuivende grenzen van goed en fout’ van woensdag 15 juni jl. in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, was aanleiding tot levendige discussie en debat over het menselijk handelen. Ad van Liempt geniet bekendheid als journalist, schrijver en programmamaker, met name ook waar […]

Onderduikplek Martin Lelivelt en het Lichtenvoordse verzet

De nagebouwde onderduikplek uit het huis van Martin Lelivelt waar tijdens de Tweede Wereldoorlog piloten verstopt zaten, vormt samen met verhalen over het verzet van Lichtenvoorde een belangrijk aandeel bij deze bijzondere expositie. Dat lokale verzet werkt goed samen met organisaties van de Achterhoek, Twente en Limburg. Neergeschoten en uit krijgsgevangenkampen ontsnapte geallieerde piloten en [...]

Vliegtuig veilig geland in Nationaal Onderduikmuseum

Na een jarenlange ‘rondvlucht’ langs diverse musea in den lande is het vliegtuig uit de oorlog van Joop Levy weer terug in Aalten. Het is er definitief geland in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Geen Kinderspel Het vliegtuig maakte deel uit van de expositie ‘Geen Kinderspel’, een ontroerende reizende tentoonstelling over de lotgevallen van Joodse [...]

Bekijk de expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ virtueel!

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal Rotterdam sloot voor publiek. Meer dan 100.000 mensen hebben de tentoonstelling toen bezocht. De website van de tentoonstelling is nog steeds online. Inmiddels is deze website uitgebreid met een Google Streetview 360-graden versie van de tentoonstelling. Op deze [...]

Nationaal Onderduikmuseum werkte mee aan succesvolle expositie in Berlijn

Het Nationaal Onderduikmuseum was betrokken bij de expositie 1945 – NIEDERLAGE. BEFREIUNG. NEUANFANG – ZWÖLF LÄNDER EUROPAS NACH DEM ZWEITEN WELTKRIEG Van het Duits Historisch Museum in Berlijn (24. 4.2015-10.01.2016). De Tweede Wereldoorlog eindigde in Europa op 8 mei 1945 met de capitulatie van de Wehrmacht. Zes jaar oorlog had het leven van miljoenen slachtoffers […]

Peter van Essen

Van Essen dook in 1943 onder om aan de Arbeitseinsatz of het concentratiekamp te ontkomen. Via Ome Jan Wikkerink kwam hij terecht op boerderij de Koekoek in Dale. In 2015 publiceerde hij zijn verhaal in boekvorm, getiteld ‘Above the Pigsty’.

Hoge score voor Nationaal Onderduikmuseum bij ANWB Museumcheck

De ANWB heeft door haar leden een check laten uitvoeren op de toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele museumbezoekers. Met een cijfer van 8,1 voor toegankelijkheid en een 8,8 voor gastvrijheid bezetten het Nationaal Onderduikmuseum een gedeelde tweede plaats in het landelijk totaal.

Apothekerskast dokter Papiermole krijgt plek in Aaltens museum

Het had veel weg van een reünie toen op vrijdagmorgen 23 oktober jl. de marktkamer van ons museum vol stroomde met genodigden voor de officiële overdracht van de apothekerskast van de Bredevoortse dokter Papiermole aan ons museum.

Giftenaftrek aan ANBI geldt ook voor uw BV

Uw bv mag een gift aan een ANBI zoals de Aaltense Musea van de winst aftrekken. Schenkt uw bv een bedrag aan een ANBI (algemeen nut beogende instelling) dan mag de bv de giftenaftrek toepassen, ongeacht of uw persoonlijke vrijgevigheid hierbij een rol heeft gespeeld.

Schenking oorlogsfoto’s J.H. Bennink aan Nationaal Onderduikmuseum

Mevrouw L. Bennink-Hogenkamp, weduwe echtgenote van de heer J.H. Bennink, heeft een belangrijk deel van de fotocollectie van haar man aangeboden aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het gaat om een schenking van de foto’s die hij heeft gemaakt gedurende de oorlogsjaren 1940-1945.

Antoon Stapelkamp gememoreerd

Tijdens een herdenkingsbijeenkomst, georganiseerd door DGB, FNV en CNV, waarin de Duitse vakbond Nederland bedankte voor de steun aan gevluchte vakbondsmensen in de jaren dertig van de vorige eeuw, werd oud-Aaltenaar Antoon Stapelkamp (1886-1960) door de bestuurder van het CNV gememoreerd.

Duitse vakbond: ‘bedankt voor onderduikadressen in Aalten’

Een Duitse vakbond bedankte Nederland op vrijdag 8 mei in Aalten voor het opvangen van Duitse vakbondsleden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1933 kwam Hitler aan de macht en verbood de Duitse vakbond. Veel vakbondsleden vluchtten naar Nederland en werden hier opgevangen.

‘Niet weggooien: verhalen over de onderduik’

Het Nationaal Onderduikmuseum sluit zich dit jaar aan bij de gezamenlijke actie ‘Niet weggooien’ van de Nederlandse oorlogs- en herinneringscentra en het NIOD. Het Nationaal Onderduikmuseum richt zich speciaal op onderduik, onderduikverhalen en onderduikplekken. Maar ook op de omgang tussen onderduikers en onderduikgevers.

Onderduikers centraal in Aalten

Vrijdagmiddag 27 maart jl. was weer een bijzondere dag voor het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Eerst werd in kleine, besloten kring het boek ‘Hallo, ken je mij niet meer’ van Ivy Philips gepresenteerd. Hij vertelt hierin over de gebeurtenissen tijdens zijn onderduikperiode in de Dinxperse Heurne.

‘Bevrijding! Waarvan ook alweer?’

‘Bevrijding! Waarvan ook alweer?’ is een theaterproductie van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten – ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding. Het stuk is te zien in De Pol op 30, 31 maart en 5 mei 2015 en laat toeschouwers ervaren hoe het leven in de bezettingstijd was.

Nationaal Onderduikmuseum bestaat tien jaar!

3 december 2014 is het tien jaar geleden dat het Nationaal Onderduikmuseum werd geopend in het pand Markt 12 in Aalten. Sindsdien kan iedereen er de verhalen beleven van een ‘gewoon’ huis met een bijzondere geschiedenis. Verhalen van bewoners, bezetters, onderduikers en omwonenden van het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Koning opent ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’

De tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 en is een uniek samenwerkingsverband tussen 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea.

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

In de Kunsthal in Rotterdam werden in 2014 uit de collectie van 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea 100 voorwerpen gepresenteerd. Achter ieder voorwerp schuilt een gebeurtenis die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de jaren 1940-1945. De opening werd op 4 februari 2014 verricht door Zijne Majesteit Koning Willem Alexander.

Nationaal Onderduikmuseum is tijd ver vooruit!

Op 6 en 7 juni jl. werd in Rotterdam de internationale conferentie ‘Tangible Pasts? Questioning Heritage Education’ gehouden. Eén van de workshops van de conferentie was erop gericht een educatief programma te ontwikkelen over de veranderende manieren van omgaan met de overleveringen uit de Tweede Wereldoorlog.

Euregionale aandacht voor WO1

De voorbereidingen voor een Euregionaal boek en tentoonstelling over ‘Over de grens WO1’ zijn in volle gang. Het Nationaal Onderduikmuseum werkt daarbij samen met organisaties en historici uit Nederland en de Kreis Borken. De tentoonstelling zal vooral aan de hand van enkele persoonlijke verhalen de grote geschiedenis weergeven.

Nationaal Onderduikmuseum inspiratiebron voor Duitse Krimi

Hellabrunner Mischung is het tweede boek van schrijver Georg Beining (1948) uit Südlohn. De thriller is in het Duits geschreven en heeft als belangrijkste locaties Aalten (Markt 12), Bredevoort, Oeding en Münster. Beining heeft zich duidelijk laten inspireren door het Nationaal Onderduikmuseum en gebruikt deze plek als middelpunt van de verhaallijnen.

Doe mee: reflect & respond. Onthul jouw Code-R

De Anne Frank Stichting heeft een iPad app en een social mediasite voor jongeren ontwikkeld: Code-R (www.code-r.org). Vijf jongeren vertellen wat oorlog voor hen betekent en nodigen anderen uit hetzelfde te doen. Code-R wil jongeren actief betrekken bij de betekenis van oorlog en herdenken.

Euregionale uitwisseling met Augustaschacht Osnabrück

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Gedenkstätte Augustaschacht in Osnabrück organiseren samen het project ‘die Untertaucher’, een interactieve uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jongeren in de leeftijd van 14-20 jaar. Deze gaan aan de slag met de geschiedenis van het pand Markt 12 in Aalten, waar tegenwoordig het Nationaal Onderduikmuseum is gevestigd, en het voormalige Arbeitslager bij Osnabrück.

Educatieve Wereldoorlogstrip door Eric Heuvel

Na het succes van de oorlogstrip De Ontdekking in 2003, heeft Eric Heuvel opnieuw een educatieve strip geschreven over de Tweede Wereldoorlog in Nederland: De Schuilhoek over de gebeurtenissen rond het pand Markt 12 in Aalten. De Schuilhoek is uitgegeven in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het Nationaal Onderduikmuseum.

Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.