De gemeente Aalten ligt in het oosten van Gelderland, tegen de Duitse grens. Naast het dorp Aalten, horen ook de kernen Dinxperlo, De Heurne, de stad Bredevoort en de dorpen en buurten Barlo, Dale, Haart, Heurne, IJzerlo, ’t Klooster en Lintelo tot deze gemeente.

Vele inwoners van de gemeente Aalten hebben in de Tweede Wereldoorlog een rol gespeeld in het verzet. Relatief gezien had deze gemeente de meeste onderduikers in Nederland. De generatie die de bezettingstijd heeft meegemaakt is bijna verdwenen. Niettemin spelen de gebeurtenissen uit deze tijd door in volgende generaties. Nog steeds zijn er bijvoorbeeld contacten tussen (nabestaanden van) onderduikers en (nabestaanden van) hun onderdakverleners. Bij de viering van de bevrijding wordt jaarlijks uitgebreid stil gestaan. De voorbereidingen voor 75-jaar bevrijding in 2020 zijn in volle gang.

Tussen de gemeenten Aalten en Bocholt en Borken vindt samenwerking en uitwisseling plaats. Bezoekers en scholen uit Duitsland vinden hun weg naar het Nationaal Onderduikmuseum. De uitleg bij exposities en rondleidingen zijn daarom ook in het Duits.

textielindustrie
Contact

Stel hier uw vraag en wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.