Oud-verzetsstrijder Joke Folmer overleden

Op Schiermonnikoog is oud-verzetsstrijder Joke Folmer (99) overleden. Zij was een van de laatste nog levende verzetsstrijders van Nederland. Joke Folmer werd ook wel het boodschappenmeisje van het verzet genoemd. Ze bracht als jong meisje in de oorlog honderden mensen, vooral geallieerde piloten, in veiligheid.

De vrouw als spil van het verzet

Joke Folmer was 5 oktober 2018 samen met Selma van der Perre-Velleman en Mia Lelivelt aanwezig bij de opening van de expositie ‘De vrouw als spil van het verzet’ in het Nationaal Onderduikmuseum. Deze expositie, waarin hun verhaal werd uitgelicht, werd geopend door Gerdi Verbeet, toen voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei.

v.l.n.r. Joke Folmer, Gerdi Verbeet, Selma van der Perre – 5 oktober 2018, Nationaal Onderduikmuseum Aalten
v.l.n.r. Joke Folmer, Gerdi Verbeet, Selma van der Perre – 5 oktober 2018, Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Doorvertellen

Na de oorlog zette ze zich ervoor in op dat er op Schiermonnikoog Stolpersteine (gedenkstenen) werden gelegd bij huizen van in de oorlog vermoorde joodse burgers. Ook voor het huis van Rosette Bannet in Zeist, de in Auschwitz vermoorde schoolvriendin van Joke, werd in het voorjaar een gedenksteen gelegd.

Onderscheidingen

Voor haar verzetswerk ontving Folmer meerdere onderscheidingen, waaronder de Nederlandse Bronzen Leeuw, de Amerikaanse Medal of Freedom, de Engelse George Medal en de Franse Croix du Combattant.